Han har arbetat som professor och klinikchef på US i Linköping under sin yrkesverksamma tid och är professor emeritus i kirurgi men Sten Lennquist, 81 år, är dessutom en internationell auktoritet inom området katastrofmedicin och har haft undervisningsuppdrag för bland annat EU och världshälsoorganisationen WHO.
Efter pensionen bosatte sig Sten Lennquist i Söderköping men det har inte betytt att han slagit sig till ro, snarare tvärtom: han har bland annat varit sysselsatt med att ideellt bygga upp en internationell organisation som utbildar medicinsk personal inför eventuella terroristangrepp: ”MRMID”.
– Det finns ett väldigt sug efter denna sorts utbildningar och vi har nu etablerat tolv internationella centra runtom i världen, berättar Sten Lennquist för Folkbladet.
Ett av dessa tolv centra finns på Madeira och där har nu Sten Lennquist fått motta orden ”Insignia Distincao Coradao”. För två veckor sedan befann han sig på plats på Madeira för att få sin utmärkelse samt lyssna till ett tal där presidenten för Madeiras regering bland annat uttalade sin stolthet att få ge denna medalj till en ”lärare som genom sitt engagemang och sin envishet har hjälpt Madeira att bygga upp en katastrofmedicinsk organisation" (fritt översatt).
– Det är inte så vanligt att utländska personer får denna orden så det var trevligt, säger Sten Lennquist som dock tycker att våra politikers satsning på katastrofmedicin i Sverige är för dålig i dagens situation.
– Ett av de här centren finns på Karolinska och vi har hållit två kurser här i Sverige men det sorgliga är att de flesta av deltagarna kommit från andra länder. Svensk personal som vill gå denna kurs måste nämligen betala den själv men i flera länder är våra kurser redan obligatoriska för all berörd personal.
Men det fanns en tid då Sverige låg i framkant när det gällde katastrofmedicin.
– På 1980-talet var vi internationellt erkända när det gällde de här frågorna men sedan har det tyvärr havererat och nu ligger Sverige efter, katastrofmedicin har hamnat mellan stolarna, tycker Sten Lennquist som har stor erfarenhet när det gäller denna sorts bedömningar: bland annat var han en av de experter som utvärderade de svenska sjukvårdsinsatserna efter tsunami-katastrofen i Thailand annandagen 2004.
– Vi kom ju med ganska skarp kritik den gången och det blev ett himla liv, minns Sten Lennquist.
Förutom dessa internationella uppdrag har han sedan lång tid tillbaka fungerat som ”skärgårdsdoktor” ute på Harstena sommartid, också detta helt ideellt. Det som började med en mindre verksamhet blev med åren större i takt med att Sten Lennquist såg till att ta med mer sjukvårdsutrustning ut till ön – han har också inrett ett båthus där han numera har mottagning.
– Det tänker jag fortsätta med, det är inte så lätt att sätta punkt eftersom behoven finns kvar. Det händer ju fortfarande att människor drabbas av livshotande händelser därute, säger Sten Lennquist som tillägger att landstinget också är positivt till verksamheten och sponsrar med läkemedel och annat.
– Jag får väl köra på tills jag dör, skrattar Sten Lennquist.
Han fortsätter alltså oförtrutet med sitt ideella arbete både i det stora internationella perspektivet som i det lilla lokala. Folkbladet säger stort grattis till utmärkelsen.