Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bageri fick utmärkelser

Det gick bra för det glutenfria bageriet Hans & Greta från Söderköping under årets Mat för livet-mässa i Stockholm. De fick både utmärkelsen Guldaxet och framröstades som Årets utställare.

Det blir mycket saffransbullar såhär i adventstider.

Det blir mycket saffransbullar såhär i adventstider.

Foto: Patrik Selsfors

PRIS2018-12-12 14:00

Mässan Mat för livet har arrangerats av Celiakiföreningen årligen sedan 1995 och priset Guldaxet instiftades redan 1991. Det handlar alltså om en mässa som lyfter fram mat för alla de som till exempel inte tål gluten och laktos. I år hölls denna mässa på Kista-mässan den 16 och 17 november och när vinnarna av priserna ”Guldaxet” samt ”Årets utställare” skulle koras visade det sig att det var en och samma som stod som segrare: nämligen Hans & Gretas Glutenfria bröd AB från Söderköping.

När Folkbladet hälsar på företaget strax före middagen på tisdagen så är det full fart, Anna Forsgren och Henom Mussie packar tekakor och i ställ står mängder med saffransbullar – en specialitet i juletider.

– Annars är våra storsäljare tekakor, kanelbullar och wienerbröd, vi gör väl ungefär 15 000 tekakor i veckan och med alla de andra brödsorterna så blir det en del, berättar Therese Ekenblom som driver Hans & Greta sedan 2009.

Så hur kändes det att få de här utmärkelserna?

– Det är ju jättekul så klart. Vi har ju varit med på den här mässan i alla år och det här är faktiskt andra gången företaget får Guldaxet, första gången var redan 2002, alltså innan vi tagit över det, påpekar Therese Ekenblom.

Mat för livet är Sveriges största mässa när det gäller glutenfritt och varje år kommer omkring 4000 besökare under dessa dagar.

– I år var vi väl omkring 40 utställare på plats, berättar Therese Ekenblom som tycker att det är ett ganska stort intresse för glutenfria produkter.

– Alla har ju mycket större kunskap om de här frågorna idag jämfört med när jag började med det här 2009. Det har också varit en trend med glutenfritt även om det lugnat ner sig lite nu så jag skulle säga att det finns en medvetenhet idag om det här.

Hans & Greta har sina rötter ute i S:t Anna där man startade som ett café 2002. Men man flyttade så småningom in till Söderköping (Fixområdet) men sedan 2013 huserar företaget strax intill i byggnaden på andra sidan Telegatan där man har tillgång till stora ytor.

– Vi utökade utrymmet för några år sedan så idag har vi 800 kvadratmeter och sju anställda, säger Therese Ekenblom som tillägger att man levererar till de stora kedjorna: Ica, Coop, Axfoods och Bergendahls.

– Men vi expanderar gärna ännu mer även om vi inte har några konkreta planer just nu.

I nomineringen till utmärkelsen står bland annat: "Guldaxet 2018 tilldelas ett företag som betyder mycket för många med celiaki. (...) De lägger ner kärlek till hantverket och bakar glutenfritt bröd de är stolta över."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om