– Fantastiskt bra, summerade paradansvarige Rickard Eriksson från Norrköping Pride. I fjol räknade vi in uppåt 1 000 deltagare och i år blev det alltså en tredubbling och dessutom en hel del åskådare längs paradvägen i centrala Norrköping.
Är du förvånad?
– Jag förstod att det skulle blir en rekordparad, eftersom fjolårets nio deltagande föreningar hade växt till 22 i år. Men att vi skulle bli så här många, var bättre än jag trott.
– Men helt klart är att prideparaden i Norrköping nu har satt sig rejält, efter tre års genomförande och det känns förstås jättebra.
Och syftet med pridefestivalen och paraden, är att inspirera andra människor?
– Ja, som festivalansvariga, vill vi engagera, inspirera människor att själva ta initiativ för att driva de här hbtq-frågorna och något som vi också tycker att många människor har gjort.
Hur märker du det?
– Som exempel kan nämnas att skolorna i Norrköping har prideveckor nu, prideflaggor kan ses lite överallt och många föreningar och institutioner tar egna initiativ angående de här frågorna. Vi i Norrköping Pride kan inte göra allt, men vi kan se att det blivit stor skillnad runt hbtq-frågorna sedan första pridefestivalen 2009.
– Och sedan första prideparaden för tre år sedan har som sagt också mycket positivt skett.
En av de nya föreningarna var Hagagymnasiets elevkår, som fick vara med, trots att deras anmälan till paraden egentligen kom in försent.
– Vi ville visa att elevkåren absolut inte står bakom bränningen av en hbtq-flagga på vår skola nyligen. Därför ville vi ställa upp här på prideparaden och visa vårt avståndstagande mot bränningen, säger Einar Ottesen.