Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sista doppet för simskoleleverna

I sjön Lien har badsugna barn under två veckors tid lärt sig simma. Under fredagen höll simskolan sitt sista pass för denna säsong.




Lena Petterson delar ut de hjälpmedel som barnen behöver ha för att kunna öva.

Lena Petterson delar ut de hjälpmedel som barnen behöver ha för att kunna öva.

Foto: Linnéa Hellqvist

Prästköp2019-08-02 18:28

Vid en bänk vid sjön Lien sitter simläraren Lena Petterson och ropar upp barnens namn innan de tillsammans går ner till sjön för dagens lektion. Vissa barn springer ner i vattnet och kastar sig handlöst mot vattenytan medan andra smyger sig ner. Dagen är lite speciell då det är sista lektionen för sommaren. På lördag är det dags för barnen att visa vad de kan vid en gemensam avslutning.

– Det är alltid vemodigt sista dagen. Samtidigt som det är roligt för att man känner att "nu har vi fixat en till simskola i år". Förhoppningsvis så har vi barn som har tyckt att det varit roligt också, säger Lena Petterson.

På stranden intill sjön står mamma Elin Karlsson och spanar på sina barn Ludvig, sex år, och Alicia, fyra år, som under sommaren har varit med på simskolan. Hon förklarar att det är viktigt att barnen får lära sig bad- och båtvett. Erika Bladh instämmer. Hon är mamma till Charlie, fyra år, som har blivit mer vattenvan.

– Han vågar hoppa från byggan och han beter sig på ett annat sätt i vattnet än innan, förklarar Erika Bladh.

Det är Lena Petterson och hennes barnbarn Therese Johansson som håller i simskolan. Varje vardag i två veckors tid har de övat och lärt barn i olika åldrar att simma. Lena Petterson förklarar att det är viktigt för barn att lära sig simma i sjöar.

– Det är där de kommer att bada till stor del på sommaren och då är det viktigt att de vet hur det är i en sjö. Det handlar om att lära barnen att ha respekt, men också att tycka om vatten – att de tycker att det är roligt.

Lena Petterson har sedan 80-talet haft simskolor utomhus. Det har blivit en del av hennes liv och en stor passion.

– Simkunnighet är naturligtvis viktigt, att kunna ta sig fram, att man inte är rädd för att komma ner med huvudet under vattnet. Men när man ser att rädslan släpper, som det gör de här sista dagarna, det är underbart. När man ser de små kottarna som helt plötsligt vågar simma där de inte når botten med fötterna, eller att de vågar dyka. Det är det som är min drivkraft.

Barnen tränar på olika saker i vattnet. Vissa tränar på bentag, andra på armtag. Uppe på bryggan ligger Loke Hörberg, fem år, tillsammans med sin pappa. Han håller på att öva bentag och tar en vilopaus på bryggan. Det är hans första år på simskolan och har tagit både den gröna och den blåa baddaren.

– Allting har varit kul, förklarar Loke.

På flera olika platser i kommunen arrangeras det sommarsimskolor för barn och unga som vill lära sig simma. Sommaren 2019 fanns det fem olika simskolor på olika platser i kommunen. Varje simskola hålls i ungefär två veckor och pågår på vardagarna. Vissa simskolor startar i början av sommaren, medan vissa startar senare.

Bland annat arrangerades simskolor i sjön Gryten i Bränntorp, i Igelfors i Gäddviken och Annsjön i Ljusfallshammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!