Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ser ni vad det här är för något? Kolla noga!

I dag är det potatisens alldeles egen dag. Och många sorter finns det!

Många sorter. Totalt odlas tolv olika sorters potatis på gården.

Många sorter. Totalt odlas tolv olika sorters potatis på gården.

Foto: Michael Svensson

POTATISENS DAG2016-10-26 14:52

Folkbladet besökte Kvillinge Gårdsbutik, som drivs av det unga paret Fredrik och Emma Karlsson. 26 respektive 24 år håller de ställningarna på gården och just potatis finns det gott om hos dem.

– Jag vet inte exakt hur många kilo vi skördat i år. Men det är mycket. De sista skördade vi för tre veckor sedan, säger Fredrik.

Barnen Casper och Julia är med när sysslorna genomförs. Precis som Fredrik en gång var när han fick följa med sin pappa i traktorn och skörda.

– Mitt första minne är från när jag inte ens nådde ner till pedalerna i traktorn. Jag satt och körde "rakt fram" medan pappa tog upp potatisen. Sedan vände han traktorn och så styrde jag "rakt fram" igen, berättar han.

Totalt odlas tolv olika sorters potatis på gården. Fredrik visar två sorter, som på ytan ser ut som vilken potatis som helst, men när han bryter isär dem får vi en överraskning: Den ena är lila-blå och den andra röd inuti.

– Den blå påminner lite mer om vanlig potatis, medan den röda har en riktigt stark potatissmak, och smakar lite jord, säger han.

Han tycker att det är roligt att potatisen uppmärksammas med en egen dag och kan se hur intresset för knölen gått upp och ner:

– Det går i vågor. För 20 år sedan var det jättepopulärt, då åt alla potatis. Sedan dalade det runt år 2000 och nu är det populärt igen. Många kommer och handlar och vi har jättemånga kunder som bara ska ha sin tio-kilos-säck!

Förutom potatis säljer paret Karlsson även nötkött från gården. Och ärtskott, som odlas inne i hästarnas gamla spiltor året om.

– I snitt skördar vi 70 kilo i veckan. Från det att vi sår tar det 15 dagar innan de är klara, säger Fredrik.

Paret, som träffades under sin utbildning på Himmelstalundsgymnasiet, har fortfarande samarbete med sin gamla skola.

– Vi sitter med i branschrådet och träffas några gånger om året. Vi pratar om vad vi tycker att eleverna ska lära sig och vi har även tagit emot praktikanter, säger Fredrik.

Nu säljer de olika blommor och pumpor som eleverna drivit upp. På gården säljs även andra produkter som i viss mån är närproducerade.

– Vi vill gärna ha det småskaliga, avslutar Fredrik Karlsson.

Potatisens Dag

Det är Potatisakademien som tagit initiativet till att proklamera den 26 oktober som Potatisens Dag.

Tanken är att fira då potatisen är skördad och tillgången är god i hela landet.

Förhoppningen är att det serveras potatis i alla landets skolor och äldreboenden men även på restauranger och givetvis i hemmen.

Genom att premiera potatisen med en egen dag vill Potatisakademien sprida kunskap kring knölen.

Det var upptäcktsresande från Europa som på 1500-talet stiftade bekantskap med potatisen vid upptäckten av Amerika och tog med sig de första knölarna hem till Europa.

Till Sverige kom potatisen under 1600-talet som en ny botanisk växt.

Med Jonas Alströmers goda insats kom potatisen på de svenska matborden på bred front. Alströmer genomförde sin första dokumenterade odling av matpotatis på sin gård Nolhaga i Alingsås 1724.

Alströmer var övertygad om potatisens potential som basföda för folket och gjorde stora ansträngningar för att popularisera den.

Potatisakademien, som har sitt naturliga säte i Alingsås, bildades 2008 för att värna om potatisen i alla dess former.

Källa: Potatisakademien.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om