"Poolerna var fyllda med sand"

Norrköpingsbon Ellenor Lindroth är en av de svenskar som blivit strandsatt på Gran Canaria efter den ovanligt kraftiga sandstorm som drabbade Kanarieöarna i helgen.

Efter en grådaskig vinter bestämde sig Ellenor Lindroth och hennes 18-åriga dotter för att spendera sportlovet på Gran Canaria, en av öarna i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför den afrikanska västkusten.  

– Vi har solat och badat och haft det jätte trevligt, berättar hon.

Sista dagen spenderade de på stranden.

– Det var en jättehärlig dag, men vid två-tiden kom något som vi upplevde som soldis.

Under eftermiddagen fortsatte "diset" att öka.

– Det var liksom som en dimma. Samtidigt blåste det jättemycket, var varmt och stack lite i ögonen, berättar Ellenor. 

"Soldiset" var i själva verket en annalkande sandstorm och den visade sig bli kraftig. Den röda sanden från Sahara-öknen som svepte in i ett väldigt oväder över ön gjorde luften vass och stickig, blåsten välte palmer och flygplatsen i Las Palmas tvingades stänga. 

På söndagen skulle flygplatsen vara öppen igen och Ellenor och dottern begav sig dit tidigt på morgonen för flyget hem. Väl på plats fick de dock veta att planet var inställt och flygplatsen stängde igen då stormen tilltog.

– Jag led med dem som jobbar på flygplatsen, det var högt tryck på dem och de hade inga svar, säger Ellenor.

De tvingades leta upp ett nytt hotell och åka tillbaka in till staden. Där kämpade lokalbefolkningen med att få bort all sand som letat sig in överallt.

– Poolerna var fyllda med sand! Och vi var och åt på en restaurang där borden var täckta av sand – inomhus, berättar Ellenor.

Trots allt har det inte gått någon nöd på dem, säger hon. 

– Det har inte varit någon fara med oss, det är värre för äldre och barnfamiljer som suttit på flygplatsen och väntat.

De oväntade extradagarna har de spenderat på två olika hotell och fortsatt semestern.

– Vi har haft det bra, men ovissheten har gjort att man inte fullt ut kunnat koppla av. Sen har det varit svårt att få information – det var 1,5 timmas telefonkö för att komma fram till flygbolaget!

Strax efter midnatt natten mot måndag öppnade flygplatsen igen. Flera tusen skandinaviska resenärer hade blivit fast och många är fortfarande kvar på grund av de stora förseningar som följt på stängningen. Ellenor och hennes dotter väntar på ett ersättningsflyg och hoppas vara hemma igen onsdag morgon:

– Vad vi fått veta stod vårt plan här och det som tar tid nu är att rengöra motorerna. Det känns bara bra att de inte chansar!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa