Pool - från dröm till verklighet

Drömmer du om en pool att svalka dig i eller för barnens sommarlek varma sommardagar, så behöver det inte stanna vid en dröm. Plus guidar dig genom modeller i olika prisklasser och tar drömmen ett steg närmare verklighet.

Foto:

POOL2015-05-13 09:30

– Vår billigaste pool kostar 29 000 kronor komplett med allt och det är en knuttimrad pool som kan grävas ner, säger Mikael Nordén, butikschef på Folkpool i Norrköping.
Det finns såklart pooler i alla prisklasser, vanligast är en pool med måtten 4x4 meter och kostnaden för själva poolen ligger då på cirka 150 000 kronor, men så får man räkna med ytterligare 150 000 kronor för grävningen, elen och altanbygget runt poolen.
– Men förutom att man få en pool som man kanske länge drömt om, så får huset en högre värdering. Om man lägger 300 000 kronor på poolen så stiger husets värdering med 400 000 kronor, säger Mikael Nordén.


En pool håller i minst 50 år och numer vet folk oftast vad de vill ha redan när de kommer in i butiken.
– Det kan hända att man sett något från någon amerikansk tv-serie, men vi är inte Californien och då anpassar vi oss efter våra förhållanden, säger Mikael Nordén.
Det blir sällan bra att bygga en gigantisk pool i en ordinär villaträdgård och det är sällan det byggs större pooler än 4x8 meter.


När man väl kommit in i butiken går man igenom allt material som behövs, därefter görs ett hembesök hos kunden där man tittar på placering av poolen, hur grävaren lättast ska ta sig fram för att göra så liten åverkan på resten av trädgården som möjligt. Man tittar också var det är bäst att placera reningsverket.
– Oftast görs det i en intilliggande, kanske redan befintlig trädgårdsbod, annars kan man bygga en separat mindre byggnad, säger Mikael Nordén.
När hembesöket är gjort får kunden ett helhetspris. Och efter det kan man ha en badklar pool i sin trädgård efter bara tre veckor.
Förra året byggde Folkpool 130 pooler i Norrköping, i år blir det ännu fler.

Man kan såklart om man är händig bygga sin egen pool och då går det att få ner kostnaden.
– Vi löser ju allt med grävare och elektriker, men man kanske har någon släkting som är grävare eller känner någon elektriker och då kan man såklart få ner priset, säger Mikael Nordén.
Men är det inte väldigt mycket jobb med poolen, hinner man verkligen njuta av den?
– Det är mindre jobb med en pool än med gräsmattan. Cirkulationen och reningen är så mycket bättre nu för tiden. Var fjärde timme är allt vatten renat och har man en robotdammsugare för poolen, en extra investering som många väljer, sköter den det mesta. Poolen behöver dammsugas ungefär tolv gånger per säsong.


Att värma upp sin pool kostar cirka 700 kronor i månaden. Många har en särskild luftvärmepump till poolen, men har man redan bergvärme går det utmärkt att koppla på poolen också.
Och sen när man har sin drömpool badklar, ja då finns det en hel del man kan göra i den förutom att svalka sig. Att träna i vatten har blivit allt populärare och det finns en uppsjö av aguafitness-träningsredskap för poolen. Dessutom kan man installera jetstream som ger motstånd om man vill simma.
– Men mest säljer vi något som kallas swimtrainer, ett bälte som kopplas runt midjan och sedan fästs på land, säger Mikael Nordén.

Att tänka på

När du ska bygga en pool på din tomt är det ett par saker som du behöver tänka på. Innan du bygger den bör du ta reda på om den kräver bygglov, marklov eller anmälan. Det är också viktigt att du bygger den barnsäkert och har ett bra skydd runt poolen så att ingen kan trilla ner i den.

Behövs bygglov eller anmälan

För att bygga en pool behöver du oftast inget bygglov. Pooler är varken uppräknade bland de konstruktioner som kräver lov eller de som inte kräver lov i plan- och bygglagen. Men poolen kan, beroende på hur den ser ut och är konstruerad, anses vara något annat som kräver lov som en mur eller ett plank.

Om poolen förses med ett pooltak, fast eller skjutbart, så kan själva taket beroende på hur högt det är och ser ut kräva bygglov. Om man bygger en altan eller sätter upp ett plank runt poolen så kan det också behövas bygglov för det.

Marklov kan behövas om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt.

Anmälan kan krävas om man ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet.

Innan du börjar bygga din pool är det därför viktigt att du kontaktar byggnadsnämnden i din kommun och för att få besked om vad som gäller i just ditt fall. Man kan få betala dyra avgifter om man bygger poolen utan bygglov, marklov eller anmälan om det krävs.

Skydd vid bassängen

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. Barn utforskar sin närmiljö och kan av misstag ramla i en pool om det saknas skyddsanordningar.

Bestämmelser om skydd mot drunkning finns i två lagstiftningar, både i bygglagstiftningen (Boverkets byggregler) och i ordningslagen. Båda lagarna innehåller bestämmelser om att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas.

Boverkets byggregler gäller endast för fasta pooler och bassänger på tomtmark, inte lösa pooler. Ansvaret för att uppfylla kraven vilar på fastighetsägaren. Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän plats. Enligt ordningslagen är det anläggningens ägare som ansvar för att bestämmelserna i lagen uppfylls.

Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet djupare än 20 cm. Lämplig skyddsanordning kan vara:

Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås. En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika.

Det finns möjlighet att välja andra lösningar än de ovan. Men man måste visa att den alternativa lösningen håller samma säkerhetsnivå som exemplen. Om du undrar över om din pool uppfyller samhällets krav på säkerhet kan du få hjälp med en bedömning av byggnadsnämnden i din kommun.

Barnsäkerhetsrådet har tagit fram en broschyr "Barnsäker pool och trädgårdsdamm" som du kan ta del av under rubriken På andra webplatser i "Relaterad information". Barnsäkerhetsrådet består av elva myndigheter som samarbetar för att öka barns säkerhet. Boverket är en av myndigheterna.

Källa: boverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om