Pontiak tillbaka efter krisen

Norrköpingsprofilen Pontiak är tillbaka med ett nytt album. Förutom en låt om IFK handlar låtarna om det Pontiak brinner mest för, nämligen politik.

31 juli 2019 17:00

På onsdag nästa vecka släpper Pontus Johanzon, mer känd som Pontiak, tio nya låtar på Spotify. I låten "Allas hjärta klappar för IFK" ger han en känga till fotbollslaget.

– Det måste bli bättre spelningar och passningar, de slarvar för mycket. Jag tänkte att jag skulle "psyka" dem lite, precis som jag gjorde med Vita Hästen, så kanske de börjar spela bättre, säger Pontiak.

– Egentligen är jag ingen fotbollsfantast över huvud taget, men man rycks med ändå såklart när man bor i Norrköping. Jag försöker få IFK att göra låten till deras officiella låt.

Pontus Johanzon är kanske mest känd för singlarna "80-talet" och "Gulliga Johanna". Låtarna på den nya skivan är mer politiska, ett ämne Pontiak brinner för.

– Jag startade ett eget musikföretag år 2016 men det gick inte bra. Det gick trögt med spelningar och jag fick inte de jobben jag ville ha. Sedan blev jag arbetslös eftersom Arbetsförmedlingen lade ner mitt företag hux flux. 2017 blev jag utskriven från Arbetsförmedlingen på grund av att jag hade gått in i väggen. Då fick jag inga pengar från vården, kommunen eller Arbetsförmedlingen. Jag hade inga pengar och blev tvungen att leva på anhöriga. Jag blev helt nedbruten psykiskt. Då släppte jag singeln "Respekt", det var 2017.

– Inte förrän jag hotade med att ta livet av mig reagerade vården. Nu mår jag bättre, men inte helt bra.

Nu släpper Pontiak en fortsättning på låten "Respekt", den heter "Trotsåldern".

– Det finns fortfarande mycket ilska inom mig. Jag tycker kommunen och vården behandlar folk som svin, rent ut sagt. De gömmer sig bakom paragrafer och vågar inte ta egna beslut. Det gäller hela samhället, det måste bli ordning.

– Mina två senaste skivor har nästan bara handlat om politik. Det handlar inte bara om mig själv, det är så många som hamnar mellan stolarna. Och när Moderaterna och Socialdemokraterna sitter i makten så händer ingenting. Det är därför jag gör det här, jag tycker Arbetsförmedlingen ska stängas igen för gott. Det fungerade på 90-talet. Nu är det andra tider men Arbetsförmedlingen arbetar på samma sätt som om det var för 30 år sedan.

I samma veva som Pontiaks musikföretag lades ner bytte han producent och manager.

– Min studio ligger i Borås, det är dit jag åker nu och spelar in min musik.

Förutom låten om IFK tror Pontiak att hans låtar om president Trump och Brexit blir de mest populära.

– Låtarna "LA" om Trump och Hejdå London, de två kommer gå hem inom i Sverige och i Norrköping blir det den om IFK, Allas hjärta klappar för IFK.

Förutom det nya albumet ligger Pontiaks fokus på att ta körkort.

– Jag har inga planerade spelningar. Det orkar jag inte just nu. Planen är att ta ett körkort. Man får ta det steg för steg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Norin