Som Folkbladet tidigare skrivit om tar S-kommunalråden ett lite annorlunda grepp den här våren; under en vecka i stöten kommer de flytta ut kontoret från rådhuset till olika stadsdelar eller områden. Först ut är Skärblacka, där olika företagsbesök gjorts och Kikki Liljeblad och Olle Johansson funnits till allmänhetens förfogande på biblioteket, cafét, ett öppet möte och i skolan under en vecka.
– Vi vill ta reda på vad som finns på deras önskelista. Vi träffar både privatpersoner och gör företagsbesök, säger Kikki Liljeblad.
Läs mer:"Därför flyttar vi ut från rådhuset".
Förra veckan besökte hon bland annat Skärblacka café, ett café som Camilla Andersson driver. Hon tänker att politiker mest nämns i negativa sammanhang; det pratas om vad som borde förbättras i Skärblacka, om att man känner sig utanför då "allt" händer i Norrköping, att det är där satsningarna görs. Därför gillar hon politikerinitiativet:
– Det är jättebra! Att bara göra korta besök och bara släcka bränder ger inte så mycket, säger Camilla Andersson.
Kikki Liljeblad ser Skärblackabornas åsikter, och ibland politikerilska, som ett kvitto på en stolthet över sin bygd – att man faktiskt vill något. Därför blir hon irriterad när hon hör professorer som Kjell A. Nordström, som för några veckor sedan benämnde alla Sveriges delar, förutom de tre storstäderna, som "skräpytor", utan ekonomisk aktivitet eller underhållning.
– Det finns så mycket kraft och engagemang här!, säger hon refererar till olika företag som finns på den nationella och internationella scenen, och privatpersoner som brinner för samhället.
Camilla Andersson instämmer:
– Jag är stolt över att bo i Skärblacka!
Hon har dock en önskelista och på den står bland annat en ny sporthall, eller gärna en multihall, till ungdomarna:
– Det finns bara en och den slåss alla föreningar om, säger hon.
Vidare tycker hon att kommunen borde smycka ut Skärblacka mer; det är lite grått och trist på stan:
– Jag var till exempel i Linköping och där fanns det massor med röda hjärtan nu inför alla hjärtans dag, exemplifierar hon.
Kommunalrådet antecknar alla synpunkter som kommer in. Sedan får alla hon träffat ta del av åsikterna.
– Vi har ju fördelen att sitta i majoritet så vi kan skvätta ut förslagen på de olika nämnderna. Vi tar med oss förslagen och ser hur vi kan jobba vidare med dem, säger hon.