"Vi kan ha valt en statsminister"

Darko Mamkovic är gruppledare för SD i Norrköpings och i Region Östergötlands fullmäktigeförsamlingar.

Darko Mamkovic och Matthias Olofsson från Norrköping är ombud på SD: s landsdagar i Örebro.

Darko Mamkovic och Matthias Olofsson från Norrköping är ombud på SD: s landsdagar i Örebro.

Foto: Widar Andersson

Politik2019-11-23 15:46

Matthias Olofsson är oppositionsråd för SD i Norrköping. Mamkovic är lite av en veteran medan Olofsson är en relativ nybörjare i politiken. Båda två är ombud på SD: s landsdagar i Örebro som pågått under helgen.

Jag träffade de båda på lördagen strax efter det att Jimmie Åkesson hållit tal som omvald partiledare. Darko Mamkovic och Matthias Olofsson var nöjda och peppade efter att ha lyssnat på Åkesson.

"Det är en ny och annorlunda stämning här i Örebro än vad jag upplevt på de andra två landsdagarna jag har varit med på. Lite allvarligare kanske man kan säga. Mer seriöst"; sa Darko som tror att den annorlunda stämningen har att göra med att det faktiskt kan vara så att folk känner att de precis har varit med om att "välja en partiledare som kan bli nästa statsminister." 

Matthias Olofsson har ju inte de referenserna bakåt i tiden. Men han säger sig förstå vad Darko menar.

"Å ena sidan känns det som att vara på en bra avdelningskonferens på mitt civila jobb. Det finns mycket vänskap och sammanhållning och folk är inriktade på att lösa uppgifter. Å andra sidan känns det att de politiska sakfrågorna är väldigt viktiga. Inget blir bara som det blir", sa Matthias och tog ett exempel med att landsdagarna inte fattade beslut om dödshjälp; en fråga som har diskuterats intensivt på mötet.

"Det var en motionär som yrkade på att dödshjälp enligt en viss metod skulle tillåtas i Sverige. Vi beslöt dock att skicka tillbaka frågan till partistyrelsen för att ta fram ett bredare och större underlag till landsdagarna om två år. Det finns en mognad och insikt om att en sådan ändå ganska udda fråga inte skulle få sätta bilden av landsdagarna", sa Matthias Olofsson.

Under det senaste året har det varit mycket fokus i pressen på att SD håller på "att ändra sig" i en rad frågor - abort, dubbelt medborgarskap, samkönade adoptioner, EU med mera - där SD tidigare stuckit ut från övriga partier. Jag frågar om de tycker det är en positiv utveckling?

"Jag håller inte med om att vi ändrar oss på det sätt som du frågar. Politik är inget statiskt, samhällen förändras och partier är ju delar av samhället och det gäller att följa med. Det är bättre att säga att vi mognar. Jag känner i vart fall hur jag själv mognar och utvecklas", sa Darko Mamkovic.

"Vi blir nog mer pragmatiska när vi växer och breddas politiskt", sa Matthias Olofsson. 

Jimmie Åkesson talade som nyvald partiledare.
Jimmie Åkesson talade som nyvald partiledare.
Karta: Olof Palmes torg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!