Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var med vid uppskjutning

Mathias Sundin (L) fick uppleva en raketuppskjutning från åskådarplats på onsdagen. "Nästan overkligt att se på nära håll", säger den östgötske riksdagsledamoten.

Foto: Privat

POLITIK2017-12-16 19:00

Det var på onsdagen som en uppskjutning ägde rum vid raketbasen i Franska Guyana; det handlade om raketen Ariane 5 – uppåt femtio meter hög med en vikt på närmare 500 ton med sig upp hade fyra navigationssatelliter av typen Galileo (dessa bidrar till att öka precisionen i positionsbestämning i nya mobiltelefoner). På plats fanns den östgötske riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) för att följa den spektakulära händelsen.

Så hur kom det sig att du var där?

– Jag blev inbjuden av European Space Agency (ESA) som står bakom uppskjutningen. Orsaken är att jag har engagerat mig en del i rymdpolitik på senare tid, berättar Mathias Sundin som tillägger att han också drivit på för en nationell rymdstrategi i Sverige – något som nu är utlovat innan jul.

Hur var det att uppleva en riktig raketuppskjutning?

– Det var nästan overkligt att se på nära håll, vi stod ju visserligen långt ifrån uppskjutningsplatsen men när ljudet nådde fram var som mullret av den värsta åskan man hört men det slutade inte utan bara fortsatte. Det var en mycket häftig upplevelse, säger Mathias Sundin som tillägger att det även finns kopplingar mellan uppskjutningen och industrin i länet.

– Linköpingsföretaget RUAG Space har bidragit med delar till både själva raketen och till satelliten, det här är en växande sektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om