Två statliga utredningar visar att fusket och brottsligheten med våra skattepengar uppgår till minst nio miljarder kronor i Sverige. Det är lika mycket som hela Norrköpings kommuns budget.
Under flera år har kommunen jobbat med att komma åt fuskare och även förebygga fusk. Förra året genererade till exempel arbetet inom arbetsmarknadsområdet fyra miljoner kronor. Det berättar Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden:
– Det genererade även 23 polisanmälningar. Det kan handla om att manipulera kontoutdrag, svartjobb och skenskilsmässor, där man skriver att man skilt sig och har två boenden, men i själva verket bor kvar i samma lägenhet och hyr ut den andra, exemplifierar hon.
Men i och med att problemen med fusk fortfarande kvarstår, behövs kraftfullare åtgärder. Därför vill den politiska ledningen i Kvartetten nyanställa personer på kommunens säkerhetsavdelning, som stöd för handläggarna.
– Om handläggare får misstankar om att det sker något brottsligt, ska de veta vem de kan vända sig till, som har expertis om hur man ska gå vidare. Eva-Britt pratar om att man hittat fyra miljoner kronor, men det finns ett stort mörkertal, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och berättar att Kvartetten redan till nästa kommunstyrelsemöte lägger fram sitt förslag.
Kvartetten lyfter även fram samarbete med andra aktörer som polis, Skatteverket och Arbetsmiljöverket, för att komma åt fusket och kriminella. Lars Stjernkvist upprörs över de som utnyttjar våra system:
– De som följt Kvartetten, vet att vi inte drar oss för att polisanmäla om vi misstänker brott. Även inom vår egen organisation.
Inom vård- och omsorg har kommunen nyligen polisanmält ett företag inom den privata hemtjänsten. Olle Vikmång (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, säger att man nu gör en mer omfattande granskning.
– Vi kommer att göra stickkontroller på såväl privata utförare som inom vår egen verksamhet.
Varje år betalar kommunen ut drygt 51 miljoner kronor till privata utförare av personlig assistans enligt LSS. Av erfarenhet från andra kommuner, vet man att det finns ett utbrett fusk.
– Det är ganska stora belopp och de som hamnar i kläm när andra fuskar, är de som har rätt till stöd som inte får den hjälp de har rätt till, säger Olle Vikmång.