Tillsammans med konkurrerande MUF, Moderata Ungdomsförbundet, bjöd Socialdemokraternas ungdomsförbund i Östergötland under fredagen in till en träff utanför De Geer-gymnasiet för att ventilera sin besvikelse över behandlingen från länets gymnasieskolor.
– De skolor vi har bra tillgång till kan räknas på ena handens fingrar, menar SSU:s Lisa Nåbo.
Gymnasiechefen på De Geer och Kungsgårdsskolan, Claes Göransson, betonar att inga förbund stängs ute. Skolledningen har bara bestämt att de är välkomna enbart under valår. 2018 alltså, men inte i år.
– Vi släpper in alla under mer ordnade former. Oftast kan de större partierna vara mera frekventa och ha mer resurser att visa upp sig. Nu ser vi till att alla ungdomar i god tid får information om att partierna kommer. Vi tycker det här sättet är rättvist. Så har vi haft så länge jag har jobbat, i två och ett halvt år, säger han.
Den inställningen är trist, tycker ungdomsförbunden.
– Det här har pågått sedan SD växte och det har ofta varit skolornas argument för att de inte vill ge förbunden utrymme. Svagt, SD finns redan därinne på mobiltelefoner och datorer. Vi behöver vara en motpol till deras åsikter. Vår viktigaste uppgift är att visa att unga har en plats i demokratin. Vi vill att de engagerar sig, de får hellre bli medlemmar i MUF än i Ungsvenskarna (SD:s ungdomsförbund vår anm.). Därför borde alla förbunden släppas in nu när rasismen växer på svenska skolor, säger Lisa Nåbo.
Hon menar att många unga i dag har en helt felaktig bild av Sverige.
– Många tror att Sverige går utför och att allt blir värre, en bild målas upp för att skrämma. Det är inte vår verklighet. Det är inte bra om många tror på den.
SSU pekar också på att skolorna de kan besöka relativt fritt redan är "frälsta".
– De skolor som har störst behov, med yrkesutbildningar, behöver få veta att det finns fackförbund. Många gör inte det. Skolorna skyddar sina ungdomar från att ta del av sina rättigheter, tycker Lisa Nåbo.
Hon poängterar också:
– Vi vill höra vad unga vill, självändamålet är inte att vinna val. Tvåor och treor ska ju rösta nästa år. Vi riskerar att missa en hel generation för att vi inte får prata med länets unga.
På Hagagymnasiet och Ebersteinska, där Anders Palmgren är gymnasiechef, är inställningen välvillig.
– Vi stänger inte dörren, att Ebersteinska sagt nej beror enbart på ombyggnad av lokaler. Vi har till exempel en debatt på måndag, med ungdomsförbunden från riksdagspartierna. Vi tror på att skolan måste öppna upp för en politisk diskussion, att få ungdomar intresserade av politik. Röstningssiffrorna minskar och fler blir ointresserade. Skolan har ett viktigt uppdrag där. Vi vill skapa evenemang där politiken får synas lite mer.
Även Norrköpings politiker vill lösa problemet.
– Det är viktigt att ungdomsförbunden får chansen att föra fram sin politik till andra unga. Vi vill försöka hitta vägar så att unga inte tappar intresset för politiken. De är ju framtidens politiker. Vi jobbar med det här, lovar ordföranden i utbildningsnämnden, Olle Johansson (S).