Tanken med dokumentet är att reglera hur allianspartierna ska förhålla sig till varandra om det blir en moderatledd regering, säger en källa för till Sveriges Radio Ekot. Detta för att ge Centerpartiet och Liberalerna garantier om att SD blir utan makt. Hur långt samtalen kommit är oklart.
Jimmie Åkesson kommenterar uppgifterna i ett inlägg på Facebook. ”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå”, skriver SD-ledaren.
”Vi är beredda att samtala, förhandla och kompromissa. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige.” Han skriver också att SD:s huvudfokus är att ge partiets väljare ”största möjliga inflytande” och att det styr hur man kommer att trycka i kommande statsministeromröstningar.
Samtidigt fortsätter Liberalerna att framstå som ett splittrat parti kring vilken statsministerkandidat man ska stödja. Liberalerna i Östergötland meddelar att man efter ett möte på tisdagskvällen beslutat att Moderatledaren Ulf Kristersson bör släppas fram som statsminister. I ett pressmeddelande som skickades ut efter mötet skrev Liberalerna att "en majoritet" förordade Ulf Kristersson. Att det finns olika åsikter inom partiet, tycker Reidar Svedahl (L), kommunalråd och nytillträdd ordförande i stadsplaneringsnämnden, inte alls är konstigt:
– Vi är ett pyttelitet parti som är delat. Det är ingen hätsk stämning, inga knivar i luften. Jag tycker att det vore värre om folk inte vågade säga vad de tycker, säger han.
I en debattartikel i Expressen skrev åtta av Liberalernas 20 riksdagsledamöter på tisdagen att ”det bästa för Sverige” är att Kristersson blir statsminister. De åtta betonar dock att L inte ska släppa fram Kristersson villkorslöst. En moderatledd regering får enligt dem inte förhandla med SD eller V. ”Om en regering lägger fram förslag som strider mot liberal ideologi och inskränker individens grundläggande fri- och rättigheter ska Liberalerna säga nej och då rikta misstroende mot regeringen”, skriver de. Som exempel anger de att liberaler aldrig kan acceptera inskränkningar i aborträtt eller fria medier.
Reidar Svedahl undertecknade en liknande debattartikel som publicerades i Aftonbladet på tisdagen. Tillsammans med sju andra kommunal- och regionråd ute i landet menade han bland annat att "Liberalerna bör därför släppa fram en moderat statsminister – med det tydliga villkoret att vi inte tolererar att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna".
Hur ska det gå till?
– De har all rätt attt rösta på oss om de tycker att det är bra förslag. Men märker vi att de inte gillar vad vi har, då får vi prata med S eller MP, säger Reidar Svedahl.
Så SD blir inte vågmästare i riksdagen då, menar ni?
– Nej. Och det är precis samma sak som de som förespråkar Stefan Löfven som statsminister; då får V samma vetorätt.
Reidar Svedahl syftar bland annat på den fem Liberaltoppar (däribland Europaparlamentarikern Cecilia Wikström) som i en debatt i Aftonbladet på onsdagen förespråkade Stefan Löfven som statsminister. "Vi i Liberalerna kan aldrig ge makt åt SD", skrev de bland annat.
– I deras alternativ är det Jonas Sjöstedt som blir vågmästare, och det är lika illa som om SD blir det, menar Reidar Svedahl.
Cecilia Wikström tror inte på en M-ledd regering. Den kommer i omröstning efter omröstning att vara beroende av SD:s aktiva stöd, menar hon:
– Jag är inte så naiv att jag tror att Jimmie Åkesson bara kommer att sitta tyst och gå med på allt. Det klart att de kommer att ställa krav, säger hon.
Wikström vill inte att L bara ska släppa fram en S-ledd regering, utan även ingå i den.
– Det bästa inflytandet som Liberalerna kan få – och det största ansvaret som vi kan ta – det är att vi är med och skapar en alldeles ny regering i mitten, säger hon.
Wikström tror att L kan få genomslag för till exempel en moderniserad arbetsrätt och slopad värnskatt i en sådan regering.
L:s försvarspolitiske talesperson Allan Widman litar på att en M-ledd regering inte kommer att ge SD inflytande.
– Jag uppfattar Ulf Kristersson som mycket övertygande när han säger att han inte på några villkor avser att förhandla med SD och att om SD bestämmer sig för att till exempel systematiskt rösta med S när det gäller budgetbesluten så är hans uppfattning att då måste regeringen avgå, säger Widman.
På söndag ska Liberalernas partiråd besluta om man ställer sig bakom Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som statsminister. Varken Wikström eller Widman vågar bedöma utgången. Men Widmans egen bild är att stödet för att släppa fram en moderatledd regering har ökat under hösten. När L i slutet av november förra året öppnade dörren för förhandlingar med S röstade 13 riksdagsledamöter för och 6 emot. I partistyrelsen var siffrorna 18 mot 7. Partirådet behövde dock aldrig ta ställning till förhandlingarna med S som skedde i början på december, eftersom Centern var missnöjt med resultatet. Centern har de avgörande mandaten i regeringsfrågan.
De åtta riksdagsledamöterna varnar i debattartikeln för att ”om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna så skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar”.
Allan Widman tror att partiet kommer att hålla samman efter att regeringsfrågan är avgjord, tack vare att det råder samsyn i de politiska sakfrågorna.
– Vi kommer att överleva det här även om denna stund är svår, säger han.
För Reidar Svedahl är det en tydlig skillnad mellan att samarbeta med Socialdemokraterna lokalt och nationellt.
– Vi har jättebra samarbete med Socialdemokraterna i Norrköping, det är ett pragmatiskt parti, de har en kompetens att styra som vi inte har och en av Sveriges skickligaste politiker i Lars Stjernkvist. Men vi tycker helt olika och exempelvis Natofrågan. Det beslutar vi inte om i Norrköping, men i riskdagen måste vi bestämma om det. Rent ideologiskt har vi mer gemensamt med KD och M än S, V och MP i riksdagen, säger han.