Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårt läge – nytt samarbete krävs

Att S tappade till 28,3 procent i SCB:s partisympatiundersökning ger Lars Stjernkvist (S) blandade känslor. Och han marknadsför gärna Kvartetten för riksplanet.

Lars Stjernkvist (S) trodde aldrig att han skulle känna sig lättad över en opinionsmätning på 28 procent. Han får blandade känslor efter den senaste.

Lars Stjernkvist (S) trodde aldrig att han skulle känna sig lättad över en opinionsmätning på 28 procent. Han får blandade känslor efter den senaste.

Foto: Skärmdump: SCB

POLITIK2018-06-05 19:00

Sedan novembermätningen har Socialdemokraterna tappat 4,3 procent av väljarnas röster och hamnar nu på 28,3 procent. Jämfört med valet 2014 är det ett tapp med 2,7 procent och för Lars Stjernkvist bekräftar siffrorna allvaret i det socialdemokratiska partiet:

– Det är ett svårt läge. Men samtidigt är en del av det som visas hoppfullt – som det ser ut i SCB har vi fortfarande ett anständigt valresultat i sikte och samtidigt är de röd-gröna större än alliansen.

Att Lars Stjernkvist skulle känna sig lättad över en opinionsmätning på 28 procent, trodde han dock aldrig. Och skulle resultatet stå sig till valdagen skulle det här valet bara få förlorare, menar han.

– Alla utom SD skulle se sig som förlorare. S tappar men ska försöka styra landet vidare i någon regeringskonstellation och M går framåt men inte tillräckligt för regeringsmakten.

Enda sättet för att bryta detta dödläge skulle vara att blockpolitiken bryts. Det är Lars Stjernkvist övertygad om.

– Ska vi inte hamna i samma situation som så många andra europeiska länder, som levt i ett nästan regeringslöst tillstånd, så måste ett sådant här valresultat leda till att vi får ett samarbete över blockgränsen.

Lars Stjernkvist kan tänka sig en Kvartettskonstellation på riksnivå efter valet:

– Huvudmotståndarna om statsministerposten i dag är S och M, så då är det mer logiskt med den typen av samarbete som vi har i Norrköping.

Så du säljer in det samarbetet till riksplanet alltså?

– Jag vet inte hur den här typen av samarbete uppfattas av Norrköpingsborna, det ska bli spännande att se på valnatten. Men ett blocköverskridande samarbete behövs för att kunna regera Sverige och se till att ytterkantspartier inte får orimligt stort inflytande. När väljarna ritar om den politiska kartan måste vi politiker anpassa oss. Annars får vi ett läge där 82 procent av väljarna känner sig som förlorare, säger han.

Denna siffra får han fram genom att ta bort SD:s 18 procent, som de fick i partisympatiundersökningen på tisdagen. På tal om SD så gör S det största tappet av sina väljare dit, 2,5 procent har gått över till SD sedan i höstas, trots att S bland annat skärpt migrationspolitiken, lovat fler poliser och hårdare tag mot brottslighet.

Vad tror du det beror på?

– Jag vågar mig på en försiktig analys: Det kanske inte alltid är de förslag man lägger som påverkar opinionen mest, ibland är även retoriken väldigt viktig. Även jag har reagerat på en del av den retorik som vi socialdemokrater använt i vår iver att visa att vi ser problemen. Pendeln har slagit väldigt hårt och när slagorden blir väldigt bombastiska, blir det svårt för partier som är mer mittenbaserade och som hittar lösningar från båda håll, att vara resonerande. Och det kan ha bidragit till att vi tappat förtroendet, säger Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!