SSU bjuder in Suhonen till Norrköping

S ligger under 30 procent - därför bjuder SSU in "rebellen" Suhonen som ska föreläsa om "en starkare socialdemokrati".

Reformisternas Daniel Suhonen besöker SSU Norrköping  den tionde september.

Reformisternas Daniel Suhonen besöker SSU Norrköping den tionde september.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Politik2019-09-05 19:00

Valen 1911, 1920 och 2018 har en sak gemensamt för Socialdemokraterna: I dessa val fick partiet mindre än 30 procent av rösterna på riksplanet. Däremellan har partiet mestadels samlat någonstans mellan 40 och 50 procent, med en toppnotering 1940 på 53,8 procent.

Sedan 2002 har partiet dalat i samtliga val, och från att då samla 39,8 procent valde 28,3 procent att lägga sina röster på S i senaste valet 2018. Något som får SSU Norrköping att reagera. Och agera. Den tionde september har ungdomsförbundet bjudit in reformisternas grundare Daniel Suhonen till Norrköping, för att föreläsa om en "starkare socialdemokrati".

– Målet med föreläsningen är att vi ska få kunskap om hur vi bygger en socialdemokrati som återigen lyckas nå den stora massan och därför ha möjlighet att förändra samhället i en riktning som vi tror på, säger SSU Norrköpings ordförande Patrick Bannon.

Enligt ett pressmeddelande från dem har till dags dato 139 personer tackat ja till eventet på facebook. 

– Upplevelsen är att intresset är stort både inom men även utanför det socialdemokratiska partiet. Evenemanget har spridits både i SSU:s egna kanaler, men även inom moderpartiet, ABF och S-studenter, säger Patrick Bannon.

Daniel Suhonen drog igång Reformisterna, som är en S-förening, efter att partiet ingått den så kallade "januariöverenskommelsen" med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Man reagerade bland annat på att Socialdemokraterna gick med på fri hyressättning för nyproducerade bostäder och slopad värnskatt. Suhonen har i flera medier beskrivits som en "klassisk socialdemokrat" som tycker att partiet  nu gått för långt åt höger. Målet med Reformisterna ska vara att påverka Socialdemokraterna att ta fram ett politiskt program som attraherar "vanliga arbetare, tjänstemän och pensionärer". 

– Om man gör det tror vi att det finns ett mycket starkare stöd för S ute i hela samhället, sade Suhonen i en intervju i ETC i februari.

Han är kritisk till den politik som i dag förs och anser att "äldrevården blivit sämre, skolan är i kris, gruppen fattiga ökar stort och våra trygghetssystem sviktar", något han påtalade i en intervju i DN i april. Där konstaterade han också att han börjat bli "accepterad av de egna igen".

– I dag uppfattar jag det som att det finns en större acceptans för mina idéer, sade han bland annat.

Föreläsningen hålls i ABF:s lokal i Bergslagsgården.

Karta: ABF Bergslagsgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!