Det här är ingen nyhet, att Miljöpartiet gärna skulle ingå i den styrande politiska värmen i Norrköping. Det har Mia Sköld tydligt deklarerat under de senaste valkampanjerna. Men någon sådan fråga kom inte då, och har inte kommit än. Att den ens blossat upp nu, beror på den gemensamma avsiktsförklaringen i budgetarbetet som MP och Kvartettpartierna gick ut med i måndags, där en politisk enighet i en osäker ekonomisk tid slogs fast.
Något som oppositionsrådet Sophia Jarl (M) var snabb att dra slutsatser om. På sin facebook skriver hon om flyttgröt, att Kvartettpartierna krokar arm med MP och att "oppositionsrådet Mia Sköld som leder detta nu flyttar in och blir kommunalråd i den styrande Kvartettens korridor i Rådhuset".
– Det är helt taget ur luften. Vi har inte fått någon inbjudan till någon Kvintett och det kommer inte gå något flyttlass, kommenterar Mia Sköld.
Men skulle du vilja få frågan?
– Absolut! Jag är helt öppen till det. Det är aldrig bra att styra i minoritet, varken på riks, regional eller på kommunal nivå. Det är värdelöst.
Mia Sköld menar att tiden som är just nu är ett ypperligt tillfälle att fördjupa samarbetet.
– Vi är i ett läge där vi måste vända på varenda femöring hundra gånger. Och då måste vi ta ett gemensamt ansvar. Miljöpartiet är gärna med och tar det ansvaret. Så att inga Norrköpingsbor tvingas lämna jobb och hem.
Varför partiet inte fått frågan om samarbete tidigare, vet hon inte. Några gånger har styret lyft fram att det blir för många kockar, att fyra partiers viljor är tillräckligt vid förhandlingsbordet. Kanske kan erfarenheterna från förhandlingarna kring avsiktsförklaringen ge ringar på det vattnet?
– Haha, jag kanske det? Det har varit många och långa förhandlingar, vi har stött och blött i flera månader Jag är stolt över att vi lyckats få igenom de här tre relativt billiga grejerna, säger Mia Sköld, och syftar på punkterna som MP fick med i avsiktsförklaringen, något Folkbladet skrev om i tisdags.
Den obligatoriska frågan i sammanhanget blir såklart om ett sådant samarbete skulle villkoras, av till exempel flygplatsfrågan?
– Ska man samarbeta tänker jag att man kanske får lägga vissa frågor, som är svåra att hantera, på is. Flygplatsen är ett sådant exempel.
Det är ju ändå den frågan som är "huvudet på spiken"?
– Det är en fråga som vi behöver lägga på is, tills vi får en annan majoritet.