På onsdagen presenterade Moderaterna sin skuggbudget på riksplanet. Ett av fem prioriterade områden är skolan.
– Staten ska ställa tuffare krav på både kommunala och privata skolor. Man ska kunna tvångsförvalta skolor som inte levererar bra resultat, och man ska också i sista hand kunna stänga skolor, säger Andreas Norlén (M), riksdagsledamot från Norrköping.
Han talar också om mer undervisningstid, en timme mer per dag på lågstadiet, en timme mer matematik per vecka i högstadiet, lovskola och läxhjälp, högre lön för skickliga lärare, och fler lärarassistenter.
– Det är det här vi vill ge kommunerna ökade resurser för att kunna satsa på.
För att visa vad Moderaternas budgetmotion skulle innebära för Norrköping och länet presenterade Norlén siffror som brutits ner lokalt. År 2017 skulle Östergötland få 524 miljoner kronor i välfärdssatsning, varav 187 miljoner till skolan. På kommunnivå skulle det innebära 140 miljoner kronor till Norrköping, varav 67,5 miljoner till skolan.
– Regeringens satsningar på välfärden är betydligt mindre än våra. 2017 är det en skillnad på en miljard. Regeringen talar mycket om de tio miljarderna till kommunerna. Vårt totala tillskott blir 11 miljarder.
– Det är något som förvånar en del: att Moderaterna lägger mer på välfärd än regeringspartierna gör.
På frågan var pengarna ska tas ifrån svarar Norlén att Moderaterna säger nej till byggsubventioner. Dessutom ska vissa ersättningssystem, som a-kassan, stramas åt, för att spara pengar och öka drivkraften till arbete.
Andreas Norlén talar också om stöd till den som vill ta sig in på arbetsmarknaden, som första jobbet-avdrag och lära sig jobbet på jobbet.
Ett förslag är också en mer tillgänglig förskola när föräldrar har försörjningsstöd, något som ska ses i integrationsperspektivet.
– Vi ser att det är ett problem att många utrikesfödda kvinnor kommer aldrig ens i närheten av svensk arbetsmarknad, utan blir kvar hemma och tar hand om barn.
– Vi vill göra föräldrapenningen mindre generös om man är nyanländ och istället göra förskolan mer tillgänglig. Vi gör en växling där, och säger att man bör inte vara hemma mer än ett år med föräldrapenning. Därefter ska man ha tillgång till bra förskola, för att kunna komma in på arbetsmarknaden, säger Andreas Norlén.
Ett sätt att sända en signal om att "i Sverige räknar vi med att både kvinnor och män arbetar och försörjer sig", säger Norlén.