På onsdagen har kommunalrådet i Norrköping Karin Jonsson (C) samt Muharrem Demirok (C), riksdagskandidat samt oppositionsråd i Linköping, kallat till pressträff i Ringdansen, Navestad. Det handlar om ett fempunktsprogram som Centerpartiet i Östergötland tagit fram för att komma tillrätta med integrationsproblemen i länet.
– Vi har stora grupper i bägge våra kommuner som står utanför arbetsmarknaden och hamnar i ett utanförskap, säger Karin Jonsson som pekar på den stora arbetslösheten hos utrikesfödda i Norrköping.
– Det här kan leda till att barnen halkar efter i skolan, ökad kriminalitet och mycket annat.
En viktig punkt för integration är naturligtvis språket – där vill Centern steppa upp.
– I vår första punkt föreslår vi språkundervisning men även samhällsintroduktion redan under asylprocessen för att också få en inblick i hur samhället fungerar och det sociala spelet. Det är viktigt för både barn och vuxna, vidhåller Karin Jonsson.
Den andra punkten handlar om att sänka trösklarna på arbetsmarknaden.
– Jag träffar hela tiden människor som inget hellre vill än att jobba, arbetslöshet bryter ner självförtroendet i längden, säger Muharrem Demirok.
– Vi föreslår inträdesjobb där nyanlända och ungdomar som saknar gymnasieexamen kan ta ett arbete till 70 procent av gällande ingångslön – det här ska kunna gälla i max tre år.
Man vill också se etableringslån: alltså ett lån till nyanlända liknande CSN med en bidragsdel men också en lånedel.
– Vill vi ha en generös migrationspolitik framöver måste vi lösa det ekonomiskt eftersom det rör sig om stora kostnader för kommunerna i dag. Då är det här ett bra sätt samtidigt som det ökar drivkrafterna för att skaffa ett jobb, menar Muharrem Demirok.
Centerpartiet vill dessutom stärka utbildningen för nyanlända barn samt införa integrationsförskolor för att underlätta för kvinnor att studera.
– Det är väldigt viktigt att även kvinnorna får lära sig svenska. Därför vill vi se integrationsförskolor och då ska det vara förskolor där det finns svenska barn så att även barnen får tala svenska, säger Karin Jonsson.
Många åtgärder har gjorts för bättre integration men det verkar vara svårt att få vända utvecklingen. Vad gör att de här åtgärderna ska lyckas bättre?
– Det man gjort tidigare är att man stoppat in pengar i en mängd projekt och det har inte gett det lyft man har hoppats på. Vi ser att man behöver tänka om med till exempel trösklarna till arbetsmarknaden. Sedan kanske vi måste se över vilka krav vi ställer på olika yrken, säger Karin Jonsson.
– Ett exempel är här i Norrköping där vi ställer krav på att ha förskolelärarutbildning för att jobba på förskolan. Alla kanske inte behöver vara det utan kanske det räcker med att vara barnskötare i många fall.
Karin Jonsson ser utmaningen med att lyckas med integrationen som lite av en ödesfråga:
– Får vi inte ordning på det här sitter vi på en tickande bomb.