I Herrgården i Rosengård i Malmö hade bara fem personer röstat i vallokalen under förmiddagen. I EU-valet 2019 röstade bara drygt 16 procent av de röstberättigade här.
– Det brukar stå partier utanför och dela ut röstkort. Nu är det helt tomt, säger Jeton Momcilla, vice ordförande för valdistriktet.
I Fruängen i södra Stockholm har Regine von Brünken precis lagt sin röst i valurnan.
– Politikerna behöver ge stöd och klara direktiv som inte skrämmer upp folk. Där tycker jag inte att de har tagit sitt ansvar, säger hon.
En jämn ström av väljare, men ingen rusning, i ett val där många förtidsröstat, fler än 2019. Det är läget i de vallokaler som TT besökt.
Ruth Mwangi Josefsson tycker att arbetsmiljö, inte minst inom vården, behöver lyftas mer.
– Det funkar inte att ha det som i dag, att folk går sönder innan de hunnit fylla 65. Här behövs det satsningar och förändringar.
"En plikt att gå och rösta"
Oliver Reuter var ensam i kön när valfunktionärerna lättade på låset till Hästhagens sporthall i Malmö klockan 08.
– Jag ser det som en plikt att gå och rösta, men ja, det märks att det inte är lika många som röstar i EU-val. När det var riksdagsval var det nog 20 personer som stod och köade här, säger han.
Visar Elezaj, vice ordförande för ett av valdistrikten i sporthallen, berättar att det hittills varit glest i röstlokalen, men att 576 av 1 450 personer i distriktet förtidsröstat.
– Så nu passar vi på att räkna alla förtidsröster.
"En god känsla"
Bland partiledarna var Socialdemokraternas Magdalena Andersson tidigt ute. Hon röstade tillsammans med maken Richard Friberg i Nacka en stund efter öppning.
Även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar röstade under förmiddagen.
– Sedan får vi se i kväll vad svenska folket har bestämt sig för, säger hon på plats vid Blommensbergsskolan i Stockholm.
Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson valspurtar på Sergels torg i centrala Stockholm tillsammans med partiets toppkandidat Charlie Weimers.
– Vi har en god känsla och väldigt god chans till att få minst fyra mandat i det här valet, säger Bäckström Johansson.
I Nyströmska skolan i Söderköping har röstningen pågått sedan 08.00 på söndagsmorgonen. När vi kommer in i lokalen vid tolv-tiden är det en kortare kö för att få lämna in sitt röstningskuvert. Någon får också göra om sin röstning eftersom det är flera valsedlar i kuvertet – något som skulle göra rösten ogiltig.
Bakom bordet där valförrättare bockar av i röstlängden sitter Mia Bengtsson, vice ordförande för Bossgårds valdistrikt i Söderköping.
– Jag tycker att det varit en stadig ström av röstare, det är inte som ett riksdagsval men det har kommit folk med jämna mellanrum sedan jag började vid elva-tiden, säger Mia Bengtsson som tycker det är knepigt att bedöma om det är fler som röstar detta EU-val.
– Förra gången satt jag och mottog röster i Mogata och där är det ju färre så det är svårt att jämföra.
De första preliminära siffrorna från rösträkningen i det svenska valet kommer att publiceras av Valmyndigheten tidigast klockan 23. Det slutliga valresultatet väntas vara klart till kommande helg.