Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olika utgångar beroende på hur de folkvalda röstar

Fler platser för Kvartetten och färre för Moderaterna i kommunstyrelsen, och mister Sandra Karlsson sin oppositionsrådspost? Det finns olika scenarior när de folkvalda går till "nyval".

Pär Höglund, kanslichef kommunstyrelsekontoret.

Pär Höglund, kanslichef kommunstyrelsekontoret.

Foto: Norrköpings kommun

Politik2020-06-02 20:00

Det är verkligen ingen lätt match att reda ut hur läget i Norrköpingspolitiken skulle kunna se ut efter att de folkvalda i kommunfullmäktige gått till nyval. Anledningen till den uppkomna situationen är att Miljöpartiet meddelat att de stödjer Kvartettens budget, varpå majoritetsförhållandena i kommunfullmäktige ändras. Då får fullmäktige återkalla samtliga förtroendeuppdrag i nämnder som inte längre speglar majoritetsförhållandena i kommunfullmäktige.

Pär Höglund, kanslichef på kommunstyrelsekontoret, har koll på kommunallagens paragrafer.

Berätta först - vad är en majoritet egentligen?

– Det är ett gäng förtroendevalda som röstar tillsammans, vilket gör att man kan säga att det styr tillsammans. Enligt kommunallagen ska majoriteten i kommunstyrelsen vara densamma som i kommunfullmäktige.

Med stor sannolikhet kommer nyvalet betyda att Kvartetten utökar sina platser i kommunstyrelsen med en plats och får därmed 7 av 13 platser. Det parti som förlorar en plats, blir med stor sannolikhet Moderaterna, tror Pär Höglund.

– M, MP och V hade en valteknisk samverkan i valet 2018. Hade de inte haft det, utan röstat för sig, hade de inte gynnats lika mycket. När de gick samman så vann de en extra plats på Kvartettens bekostnad. Nu ser det ut som att M förlorar en plats.

Helt säkert är det dock inte. Det kan även bero på hur de politiska vildarna röstar. SD har till exempel fyra politiska vildar, varav Sandra Karlsson innehar en halv oppositionsrådspost. Pär Höglund tror att hon kan bli av med sitt uppdrag efter valet.

– Man kan gissa att SD inte kommer att nominera Sandra Karlsson till kommunstyrelsen. Och då säger regelverket att kommunalråd och oppositionsråd väljs ur gruppen i kommunstyrelsen. Om valbarheten upphör, då upphör även ett förtroendeuppdrag.

Mia Sköld (MP) är i dag oppositionsråd på 40 procent. 

Kommer hon kunna sitta kvar som det, om hon och hennes parti nu stödjer Kvartetten?

– Där sätter du fingret på en öm punkt. I Linköping är till exempel alla råd kommunalråd, oavsett om du är i majoritet eller opposition. Själva rådsposten innebär att man ska samordna den politiska processen. Man har ju ingen egen beslutsmakt, utan det är ks och kf som fattar besluten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!