I lördags gick fem personer in på badhuset Oasen i Kungälv som betalande gäster och tog därefter på sig gröna tröjor med texten "Trygghetsvärd". De fem personerna – fyra män och en kvinna – berättade att de kom från den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen när personalen frågade vilka de var.
– Det är väldigt olustigt och är inte okej. Det är personalen som ska stå för tryggheten i simhallen, säger Krisztian Borbély, anläggningschef på Oasen.
Enligt honom blev gruppen inte avvisad från badhuset.
– De blev ifrågasatta, och min personal blev lite ställda och överraskade såklart, och kopplade inte deras syfte, vilket jag kan förstå, säger Krisztian Borbély.
Nynazisterna lämnade badhuset efter en timme, strax innan polisen anlände till platsen.
TT: Borde de inte ha avvisats?
– Det kan vi tycka i efterhand, och nu får vi se över hur vi agerar i framtiden.
Polisen har inte identifierat de fem personerna, som inte är misstänkta för brott.
– Jag kan inte se att det är brottsligt. De utger sig för att vara trygghetsvärdar som inte är någon officiell titel eller funktion inom något myndighetsutövande, och kan därför inte bli föremål för föregivande av allmän ställning, säger Teodor Smedius, polisområdeschef i Kungälv.
Kommunalrådet Miguel Odhner (S) säger att kommunen nu ska ta ställning till hur man agerar om nynazister genomför fler aktioner inne på badhuset.
– Det juridiska utrymmet är ganska begränsat eftersom det är offentliga platser för alla, säger Miguel Odhner.
Enligt Miguel Odhner försöker Nordiska motståndsrörelsen utöka sin organisation i Kungälv, eftersom de har haft svårt att få fäste i kommunen.
– De vill in, och de vill synas och höras, säger han.
TT: Kan besökare känna sig säkra på att inte utsättas för gruppen?
– Det är ingenting jag kan garantera på något sätt. Vi har extrema grupper i vårt samhälle.
TT: Kommer ni placera ut väktare i badhuset?
– Det finns det ingen anledning till.
Centralbadet i Norrköping drivs av Medley. Där är Markus Söderman operativ chef och han känner inte till att något liknande, som det som inträffat i Kungälv, skett i Norrköping, eller någon av Medleys anläggningar. Företaget har heller inte vidtagit några åtgärder, ifall det skulle inträffa.
– Vi har ingen direkt policy hur vi skulle agera om det dök upp medborgargarden inne på baden. Men i allmänhet löser badpersonalen det, när det uppstår dispyter mellan kunder. För det har ju hänt.
– Det kan handla om avvisning från anläggningen. Det beror på vilken nivå det är på. Och är det ordningsproblem kontaktar vi polisen.
Medley hade en händelse på sin anläggning i Växjö för ett par veckor sedan då två elvaåriga flickor utsattes för sexuella övergrepp av sju-åtta pojkar.
– Efter det har vi tydliggjort vår nolltoleranspolicy. När den typen av händelser inträffar polisanmäler vi direkt och personerna blir avstängda från badhuset, säger Markus Söderman.
Efter händelsen har personalstyrkan förstärkts i Växjö.
– Vi har bemannat upp med mer personal som går runt på badhuset.
Markus Söderman vill gärna poängtera att Medley efter det inträffade har en tydlig strategi att jobba mot kommuner, socialtjänst och HVB-hem där ensamkommande flyktingbarn bor.
– Så det blir tydligt att det finns ett ansvar därifrån när man besöker badet. Kommer man dit i grupp, ska man ha med sig ledare.
Hur bemöts ni då, tycker du?
– Bra. Jag tycker det finns en vilja bland de flesta att samarbeta.