På tisdagen är det Region Östergötlands internationella dag och i samband med detta är EU- och handelsminister Ann Linde (S) på besök i Norrköping. Syftet är att ta kommunala och regionala "EU-handslag" – något som regeringen sjösatt för att stärka engagemanget kring EU-frågor på hemmaplan. Det har nämligen visat sig i utredningar att EU-kunskapen i samhället är låg.
Men ministern hinner också med ett besök på Ebersteinska gymnasiet, en skola som har långvarig erfarenhet av EU-utbyten av både elever och lärare. Hon kommer in i "filmsalen" med sina medarbetare, slår sig sedan ner på en stol riktad mot eleverna och berättar lite om sin bild av EU och hur det fungerar men drar också historien bakom EU-tanken.
– Jag är den första i min släkt som inte levt under någon form av krig i Europa, det var ursprungstanken till EU – att säkerställa fred, säger Ann Linde som vill betona EU som fredsprojekt.
Men i dagens EU är det andra saker som ligger i fokus – freden tas väl mer eller mindre för given numera, åtminstone mellan Europas länder.
– Nu är det frågor som klimatet där det är viktigt att vi i EU är aktiva, inte minst efter att USA har valt en president som inte tror på varningssignalerna, betonar Ann Linde som också är orolig över Trumps politik när det gäller handeln – en politik som kan påverka jobb även i Sverige.
– Jag har förstått att ni är elever i Bygg- och elprogrammet och det är just inom sådana fält som det är viktigt att det finns gemensamma regler inom EU:s 28 länder.
Hon vill också peka på de mindre frågorna som kan vara väl så viktiga för vanliga människor.
– Jag kan nämna roaming, från och med den 15 juni kommer roamingavgifter att vara förbjudna inom EU. Det innebär att man kan surfa utomlands utan att det får tas ut några extra avgifter, berättar Ann Linde som trycker på det faktum att EU spelar roll också på kommunnivån.
– 60 procent av alla beslut som tas här beror ytterst på EU-beslut.
Så får eleverna ställa frågor. Den första blir av det aktuellare slaget: "Tycker du att vi ska gå med i euron?"
– Nej, det tycker jag inte. Ska eurosamarbete fungera måste man ha en gemensam penningpolitik men det innebär att man måste lämna över väldigt mycket till EU. Jag tycker inte att det funkar, säger EU-ministern som snabbt lägger till att många tycker annorlunda i denna fråga.
Ann Linde nämner också terrorattacken i Manchester som också har bäring på EU-samarbetet:
– Det senaste är 22 döda och att det är utfört av en självmordsbombare. Terrorismen i Europa är en jättestor utmaning för oss för vi kan ha kontroller till en viss gräns men det är svårt att kontrollera varje konsert, varje match i Europa, bedömer Ann Linde innan besöket avslutas med en redovisning av två elever som genomfört praktik i Berlin – ett väl så viktigt samarbete för att bringa människor närmare varandra.