Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M-förslag om lokala åtgärder

Färska siffror visar att arbetslösheten ökat. Nu vill Sophia Jarl (M) att kommunen ska inrätta ett lokalt arbetsmarknadsråd.

Lokala åtgärder. Sophia Jarl (M) vill att kommunen ska inrätta ett lokalt arbetsmarknadsråd.

Lokala åtgärder. Sophia Jarl (M) vill att kommunen ska inrätta ett lokalt arbetsmarknadsråd.

Foto: Magnus Andersson

POLITIK2017-02-17 12:00

Vid det senaste kommunstyrelsesammanträdet presenterades aktuella siffror för arbetslösheten i Norrköping. Arbetslösheten har stigit till 12,6 procent. Totalt var 8 660 personer arbetslösa i Norrköping i januari.

– Det som har sjunkit är arbetslösheten bland unga, 18 till 24 år. Den har sjunkit till 17,7 procent. Den har legat runt 20 procent förut, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Samtidigt är det höga siffror jämfört med riket.

– Det här är en bekräftelse på att vi är på fel väg när det gäller arbetslösheten.

Sophia Jarl saknar konkreta lokala åtgärder mot arbetslösheten från den styrande Kvartettens sida. Under våren kommer Moderaterna därför att presentera ett antal åtgärder. Först ut är idén om ett lokalt arbetsmarknadsråd.

– För några år sedan konstaterade vi att klimatet i näringslivet inte har varit särskilt bra i Norrköping. Det man gjorde då var att man tog beslut om en näringslivspolitisk referensgrupp. Man skulle lyssna till företagen, vad problematiken var och vad vi kunde göra bättre.

– På samma sätt föreslår vi nu att man omgående tar beslut om ett arbetsmarknadsråd, säger Sophia Jarl.

Hon tror på samarbete med andra myndigheter, och vill gärna tro att det nya ungdomskontoret på Kungsgatan, ett samarbete med Arbetsförmedlingen, är en av anledningarna till att ungdomsarbetslösheten har sjunkit något.

Moderaterna vill se ett arbetsmarknadspolitiskt råd där kommunstyrelsens presidium tillsammans med kommundirektören och chefen för arbetsmarknadskontoret representerar kommunen, och där Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ingår.

Till det ska man knyta en referensgrupp med universitetet, civilsamhället och parterna på arbetsmarknaden. Syftet: hitta fler lokala åtgärder.

– Precis som grundtanken var när vi skapade näringslivsrådet.

Arbetsmarknadsrådet ska bland annat jobba för att säkra kompetensförsörjning. De stora bristyrkena är undersköterskor, sjuksköterskor och lärare.

– Det handlar också om ett regionalt arbete, att vi inte isolerar Norrköping som en ensam ö, utan att vi tänker arbetsmarknad regionalt.

Enligt Jarl har varianter av det här provats i andra kommuner, bland annat i Uppsala, Lund och Solna.

Fakta

Moderaterna vill att Norrköping ska inrätta ett arbetsmarknadsråd, med en referensgrupp som kan bidra med synpunkter på rådets förslag till insatser. Referensgruppen, med universitetet, civilsamhället och arbetsmarknadens parter, kan också utforma egna förslag.

Rådet ska vara ett forum för samverkan mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om