Det menar Moderaterna i Norrköping. I en motion till kommunfullmäktige föreslår de att kommunen ska ansöka hos Skolinspektionen om en timplanelös undervisning för de kommunala skolor som är intresserade av att arbeta så.
Bakgrunden är de dåliga skolresultaten. Och svårigheten att rekrytera lärare. Lönen är den ena orsaken, men även arbetsmiljön spelar in, menar Sophia Jarl (M).
– Man upplever att man är ganska styrd och inte har möjlighet att påverka sin arbetssituation.
I Norrköping har man tidigare haft försök med timplanelös undervisning. Nästan tusen skolor, varav några i Norrköping, var med i ett nationellt försök.
– Det försöket föll väldigt väl ut, säger Sophia Jarl som då själv arbetade på en av de skolorna, Vikbolandsskolan.
Förutom den nationella timplanen som reglerar hur många timmar man ska ha i varje ämne, finns det en lokal ramtidplan som är ännu mer detaljerad, som anger hur många minuter per vecka man ska ha i vissa ämnen. Bara vid särskilda skäl kan man frångå den.
Sophia Jarl menar att timplanelös undervisning ger mer fokus på målen än tiden, att lärarna känner större arbetsglädje när de själva kan utforma undervisningen, att man kan anpassa undervisningen efter de elever man har och jobba i teman. Man skulle också kunna dela på duktiga bild- och musiklärare.