(M) efterlyser tydligare krav

En närmre relation och tydligare motkrav - det ska hjälpa nyanlända att etablera sig i samhället menar Moderaterna i Norrköping.

En närmre dialog lyftes fram som förlag på hur samhällsetableringen ska bli bättre.

En närmre dialog lyftes fram som förlag på hur samhällsetableringen ska bli bättre.

Foto: Philip Sundén

Politik2017-09-29 16:00

Opositionsråden Sophia Jarl (M) och Ingrid Cassel (M) höll under fredagen presskonferens för att presentera förslag på tydligare krav för nyanlända, under och efter etableringsfasen.

– Vi tror att människor har en vilja att göra rätt för sig, men man måste få hjälp att komma dit, säger Sophia Jarl (M)

Under perioden juni 2016 till maj 2017 lämnade 500 individer etableringsfasen, men knappt en fjärdedel valde att gå vidare till studier eller egen försörjning. Det visar statistik från arbetsförmedlingen.

– Kommunen har idag inte tillräcklig koll på vad individerna gör tiden mellan etablering och egenförsörjning, säger Sophia Jarl (M)

– Vi vill inte uppfinna hjulet på nytt, utan ta till vara på det system vi har idag mycket bättre.

Utgångspunkten är att nyttja tiden från att man skrivs ut tills att man kommer till jobb och studier. Enligt Moderaterna måste myndigheter som arbetsförmedlingen, kommunen och vården ha ett bredare samarbete runt varje individ under perioden.

– Om en individ kommer till försörjningsstöd och säger att man inte kan jobba för att man har ett sjukintyg, då ska vården ha en naturlig kontakt så att man tillser att personen ingår i ett rehabiliteringsprogram, förklarar Sophia Jarl (M)

– Man måste ha en vettig sysselsättning under tiden man blir anställningsbar.

Moderaterna framhåller vikten av att ta tag i den nyanlända grupp som de två senaste åren anlänt Norrköping, för att på sikt undvika en potentiell långtidsarbetslöshet.

– Det här är människor som lämnat sin tillvaro och sina familjer. Det är en väldigt besvärlig situation, därför vill vi göra rätt från första början, säger oppositionsråd Ingrid Cassel (M)

– Det är ömsesidigt. De vill att samhället ska ställa krav. Jag tror inte någon kommer till Sverige och tänker: ”vi ska bilda ett eget samhälle”. Alla vill bli en del av det svenska samhället, lägger hon till.

En förhoppning är att en närmre relation mellan individ och socialsekreterare ska hjälpa de arbetssökande att bli såkallat "anställningsbara".

– Idag betalas försörjningsstöd ut utan att man har kontroll på vad folk är. Vi har inte resurser hos socialsekreterarna att träffa individerna så ofta som vi skulle behöva göra, säger Sophia Jarl (M)

– Istället för att arbeta med människor så är de kamrerer som betalar ut pengar. Vi vill se ökad närvaro och att individen ska få möjligheten att träffa sin socialsekreterare och få hjälp att utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!