Detta, efter att flera röster aviserat att de vill att partiet ska fortsätta att jobba för att lämna EU, medan partiledaren Jonas Sjöstedt aviserat att han vill tona ned utträdeskravet, som står i partiprogrammet, och i stället jobba för att förända EU inifrån.
Göteborgsdistriktet vill att partiet ska arbeta för att lämna EU. I en motion föreslår göteborgarna att det ska stå att ”Vänsterpartiet tycker fortfarande att Sverige ska lämna EU” i EU-valplattformen.
I en debattartikel i Aftonbladet i veckan lyfte Ana Süssner Rubin, ordförande Vänsterpartiet Skåne och kandidat till EU-listan, flera punkter för att partiet ska jobba för att lämna EU. Hon nämner hur EU-rätten begränsar möjligheterna att förhindra lönedumpning och hur kvinnors rättigheter motarbetas i EU. "Swexit är inte realistisk inom en överskådlig framtid, men det vore förödande om Vänsterpartiet nu skulle ”pausa” den grundläggande kritiken mot EU. Då ökar risken att nationalisterna tar över EU-motståndet, till slut också i Sverige. Jag vägrar lämna walkover till dem!", skriver hon bland annat.
I partistyrelsens förslag till EU-valplattform står det att ”det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu”. Hur distriktet i Östergötland ställer sig till vad som ska stå, eller hur det ska stå, i plattformen, är inget man tagit ställning till.
– Vi har inte haft den diskussionen. Ombuden har diskuterat, men vi har inte satt något beslut hur vi ska ställa oss. Oavsett så är det något som kongressen har att förhålla sig till, och det här är ingen kongress utan en EU-konferens. Nu ska vi ta fram politiken som vi vill gå till val på, det är det som är det viktiga, säger Peter Butros, distriktsordförande i Vänsterpartiet i Östergötland.
Debatten om hur raden ska formuleras, eller om partiets hållning till EU ens ska stå med i plattformen, har blivit en större sak än vad det egentligen är, menar Peter Butros:
– Det är inget beslut vi kan fatta här. Det vi ska diskutera är vad vi vill debattera under valrörelsen, säger han.
Under 1990-talet var utträdeshållningen en central del i Vänsterpartiets program vid EU-valen. Inte så konstigt, menar Peter Butros:
– Då var EU nytt för Sverige och vi förde en ständig kamp mot hela EU.
Nu är det andra tider:
– Nu finns det de som är röstberättigade som aldrig levt med en annan situation än att vi tillhör EU. Då är det inte längre relevant att diskutera utträdeskravet. Ska man lyfta den frågan borde man göra det vid ett riksdagsval, eftersom det är riksdagen som fattar sådana beslut.
Men ändå. I dag debatteras EU flitigare än någonsin med Brexit och med länder där nationalismen växer sig allt starkare.
Är det inte av vikt att betona sin hållning då?
– Vi tycker att den debatten har kapats av nationalistiska strömmar. Och de är inte den som ska ersätta EU. Det kommer en idéströmning som samlar vänstern inom EU innan EU-valet, och det får vi höra mer om då. Vår kritik mot EU som handlar om marknadsliberaliseringen av EU är fundamentalt skild från de rasistiska och nationalistiska tendenserna inom extremhögern. Man vill gärna bunta ihop oss med den typen av rörelser, och kanske är det därför man inte vill ha den här debatten i valrörelsen, säger Peter Butros.