På tisdagen presenterade den styrande Kvartetten i Norrköping (S, C, KD samt L) sin budget för 2019 till 2022 som har formen av en inriktningsbudget. Orsaken till detta är att det innan en regering tillträtt och en statsbudget lagts är oklart när det gäller storleken på statsbidrag som kommunen kan få del av. Det som står klart är att det blir tuffa tider för alla nämnder med ett sparbeting på tre procent – dock är utbildningsnämnden undantagen eftersom satsningen på skolan prioriteras.
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) är lite skeptisk till hur kvartetten förklarar och motiverar sin budget.
– Jag tycker att kvartetten bygger upp en bildsättning att regeringskrisen är orsaken till de stora underskotten i Norrköpings kommun. Vi ska komma ihåg att redan förra året så finns det i Kvartettens kalkyler ett beräknat underskott på nästan 200 miljoner för 2019, påpekar Sophia Jarl.
– Orsaken till underskotten är att man inte haft ordentlig styrning på kommunens ekonomi och att man inte vågat göra ekonomiska prioriteringar tidigare.
Hon menar också att den siffra på 100 miljoner kronor som Norrköpings kommun uppges tappa i statsbidrag.
– Det är ju baserat på en socialdemokratisk regering. En kommun kan inte förlita sig på statsbidrag, om man gör det har man reella problem, säger Sophia Jarl.
– Om man inte kan få verksamheterna att gå runt på de kommunala skattepengar som vi har då behöver man fundera och göra politiska prioriteringar.
Sophia Jarl räknar upp vad dessa kan bestå i.
– Kommunen måste prioritera kärnverksamheterna skola, vård och omsorg men man lägger nu mycket pengar på annat, till exempel administration och kommunala bolag, säger Sophia Jarl som tycker att det låter mycket med tre procents sparbeting hos vissa nämnder medan andra, till exempel kommunstyrelsens ram kan minskas betydligt.
– Däremot delar jag åsikten att skolan behöver arbetsro nu.
I en situation där alltfler blir äldre och att kommunen har ett underskott i ekonomin trots den högkonjunktur som rått de senaste åren ser Sophia Jarl att prioriteringen på skolan blir ännu viktigare.
– Långsiktigt måste vi få pengar till äldreomsorgen: ju fler elever som kan gå ut gymnasiet med godkända betyg, desto fler kommer att få arbete och egen försörjning och det är egentligen det enda sättet som en kommun kan få in pengar på.