Det var under en stämma i helgen för Moderaterna i Stockholms län som det Moderata ungdomsförbundet (Muf) lade fram förslaget att avveckla public service (Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion). Man fick igenom tilläggsförslaget att partiet ”på sikt ska verka för att public service ska läggas ned”. 109 röstade för, medan 77 röstade emot.
Det här har fått flera att agera, bland andra utrikesminister Margot Wallström (S), som kallade förslaget ”illavarslande ur en demokratisk synvinkel” i Expressen:
– Jag, som tillhör en regering som har sagt att värnandet av demokratin är vår viktigaste fråga, känner mig oroad av det här – och bekymrad över utvecklingen inom Moderaterna, om de verkligen har gått på det här, säger hon bland annat i tidningen och kräver att Moderaterna på nationell nivå tar avstånd från förslaget.
Till Dagens Nyheter säger Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp att det inte finns något sådant nationellt förslag i dag och att detta är något som får diskuteras på partistämman i höst.
Ester Pollack är docent i journalistik vid Stockholms universitet. Hon kallar förslaget för ett "antidemokratiskt förslag i Donald Trumps och Steve Bannons anda” i Dagens Nyheter. Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, fortsätter i en intervju med Dagens Nyheter
– Forskning visar både att public service har ett större och bredare utbud av program som handlar om politik och samhälle än vad kommersiella kanaler har, och att public service har tydligare och starkare effekter på människors politiska intresse och deras kunskaper om aktuella samhällsfrågor än vad kommersiella kanaler har.
Hos Moderaterna i Östergötland är detta ingen fråga som diskuteras i nuläget.
– Vi har inte något sådant förslag här, säger Anna Nilsson som är nytillträdd länsförbundsordförande för Östgötamoderaterna.
I dagsläget vill hon inte kommentera vad hon tycker om det.
– Men innan partistämman i oktober kommer vi gå igenom alla motioner som skickats in, vilket jag antar att det här förslaget kommer att göras, och då kommer vi ta ställning. Sedan kommer våra ombud att rösta för det förslaget som vi kommit fram till, säger Anna Nilsson.