Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget förslag om böneförbud här

I Bromölla har man enligt kommunstyrelseordföranden Eric Berntson (SD) problem med folk som ber på arbetstid. Därför har man nu infört förbud mot det. I Norrköping har man inte märkt av några sådana problem.

Böneförbud är inget Darko Mamkovic (SD) funderat över.

Böneförbud är inget Darko Mamkovic (SD) funderat över.

Foto: Annica Hesser

POLITIK2019-06-15 07:00

– Det är i alla fall inget som nått mina öron, säger personaldirektör Per-Olov Strandberg, som tror att han skulle det om det vore ett bekymmer:

– Ja, då borde jag ha hört det.

Däremot säger han att det finns andra situationer som måste hanteras.

– Allt finns inte skrivet i lag och avtal. Ibland får man fundera: kan man göra si eller så, och sedan använda sunt förnuft för att komma fram till lösningar.

Med ett mer mångkulturellt samhälle, har ”nya” situationer uppstått, som man inom kommunen diskuterat.

– Som vid storhelger, och hur man ska förhålla sig till det nu när vi har ett mer mångfacetterat samhälle, exemplifierar Per-Olov Strandberg och utvecklar:

– Alla firar till exempel inte jul. Men vi har än så länge inte gjort något ställningstagande, utan det har varit mer på resonemangsbasis.

Böneförbudet, som gäller alla som jobbar i Bromölla kommuns verksamhet, ska nu skrivas in i kommunens riktlinjer. I en intervju med Sveriges Radio säger ks-ordföranden Eric Berntson (SD) att man upplevt problem med människor som ber på arbetstid, och att det är därför man nu inför detta.

– Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be, säger han till Kristianstadsbladet.

Partikollegan i Norrköping, Darko Mamkovic som är ordförande för partiet här, har inte funderat kring ett sådant förslag i Norrköping. Han har, likt Per-Olov Strandberg, inte fått några signaler om att det skulle vara några problem med människor som ber på arbetstid i vår kommun.

– Jag kan tänka mig att man i Bromölla vill vara lite i framkant med att påvisa en samhällsinriktning, att det är Sverige vi bor i och att det är ett främmande inslag, säger han.

Skulle han få sådana signaler, skulle han dock reagera.

– När du jobbar ska du jobba.

Men på lunchrasten eller andra raster då?

– Lunchen ska man använda till att äta och göra sådant för att orka med resten av dagen. Jag är inte insatt i vad bön kan göra för en människa rent fysiskt eller psykiskt, om det ger en ro och om man presterar bättre. Men om man väljer att göra saker som att be eller bowla under lunchtid, och det påverkar människans förmåga att utföra arbetet man är betald för, då är jag emot. Men om det inte påverkar verksamheten har jag inga invändningar, säger Darko Mamkovic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!