Länsförbund efter länsförbund har de senaste dagarna gått ut och krävt partiledaren Anna Kinberg Batras avgång. Så sent som för ett par dagar sedan vidhöll AKB att hon sitter kvar på sin plats, men under en direktsänd presskonferens vid halvtiotiden på fredagsförmiddagen gav hon beskedet: "Jag avgår".
Sophia Jarl, oppositionsråd i Norrköping, såg talet. Direkt efteråt går tankarna så här:
– Anna har varit ifrågasatt under en lång tid. Hon hade behövt hantera det här tidigare och mer kraftfullt sökt stöd ute i landet. Men hon har valt att inte arbeta aktivt mot/med oss kommunpolitiker.
Läs mer:Kinberg Batra avgår
Det kan även vara en anledning till att moderata länsförbund ute i landet valde att gå ut i media och deklarera sitt ställningstagande, tänker hon:
– Det finns en frustration bland kommunpolitiker och länsförbund, som inte fått gehör för de problem som finns i kommunerna. När man väljer att gå ut i media och berätta hur man ställer sig i förtroendefrågan, i stället för att föra debatten internt, så visar det på en intern kultur som vi måste jobba med oavsett vem som är partiledare, säger Sophia Jarl som anser att processen inte är värdig partiet:
– Jag vill inte avsätta min partiledare i media, som hon säger.
Läs mer:Länet vänder Batra ryggen.
Otydlighet i ledarskapet är något som Anna Kinberg Batra fått kritik för flera gånger och något som Sophia Jarl instämmer i:
– Jag har saknat en tydlig agenda och vision. Det har inte Anna kunnat förmedla och det är det som är orsaken till det vi ser i dag.
Hon menar att problemen fanns där redan när Anna Kinberg Batra tog över efter Fredrik Reinfeldt:
– Vi hade fått ge avkall på vissa delar av den moderata politiken under Fredrik Reinfeldt, och det fanns högerkonservativa krafter som ville att vi skulle bli ett högerkonservativt parti. Där har det funnits många slitningar – ska vi vara ett liberalt eller högerkonservativt parti – och Anna har inte bestämt sig för det. Det måste en partiledare göra, precis som Fredrik Reinfeldt och tidigare partiledare, säger hon.
Det är kanske också förklaringen till Moderaternas ras från 30,6 procent av rösterna vid valet 2010, till 23,2 2014 och torsdagens 16,2 procent enligt Svensk väljaropinion, en sammanställning av mätningar som Sifo gör för Ekot.
– Om jag som kommunföreträdare inte kan se den politiska agendan, hur svårt är det då inte för våra väljare? undrar Sophia Jarl retoriskt.
Anna Kinberg Batras närmande till Sverigedemokraterna har många gånger diskuterats. Sophia Jarl menar att kritiken mot AKB och hennes uttalande om SD har påverkat företroendet för henne utifrån att AKB var "otydlig med vad vi skulle göra med SD":
– Det hon skulle ha sagt på den där presskonferensen var att vi skulle lägga en gemensam alliansbudget. Men hon fick inte fram det, utan det som allt kom att handla om var att vi skulle samarbeta med SD. Om SD röstar på vår budget, ja då får vi förhålla oss till det, men det var inte det som det landade i.
Nu ska en ny partiledare koras och Sophia Jarl hoppas att valberedningen blickar ut i landet och inte bara på den "innersta kretsen", där namn som Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson nämnts.
– Utan att nämna några namn så finns det oslipade diamanter ute i kommunsverige som är väl bevandrade i den kommunala politiken som de kan föra in i rikspolitiken. Det behövs en partiledare som har stark förankring i kommunerna.
Du själv kandiderar ju till riksdagen. Är partiledarjobbet något för dig?
– Jag är sugen på att bidra, oavsett om det är i riksdagen eller i kommunen. Men nej, det skulle inte vara jag i det här läget. Det behövs en erfaren, etablerad politiker som ser nya sätt att leda med nya strukturer.