Det var i januari 2017 som Transportstyrelsens generaldirektör fick order att lämna sin post när Säpo inledde en förundersökning med anledning av it-skandalen på myndigheten.
Maria Ågren erkände först brott, men drog sedan tillbaka sitt erkännande och stämde staten. Nu konstaterar Arbetsdomstolen att hon visserligen allvarligt brustit i aktsamhet under it-skandalen – men inte avsiktligt.
”Domstolen har sammantaget funnit att Maria Ågren inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet. Avskedandet var alltså olagligt. Maria Ågren återfår därför sin anställning i Regeringskansliet”, skriver domstolen.
Maria Ågren skriver i en kommentar till TT att hon är nöjd över domstolens beslut och att det känns skönt att frågan blivit prövad.
”Hela den här processen har gett mig erfarenheter som jag tar med mig i mitt fortsatta yrkesliv”, skriver hon och framhåller att hon velat få saken prövad inte bara för sin egen skull.
”Jag ville få klarhet i om hanteringen av min anställning hade skett på ett korrekt sätt. Det är första gången en GD avskedas på detta sätt och även ansvarsnämnden påtalade att det var ett oklart rättsläge. Därför var det också angeläget för andra med motsvarande anställning att få frågan prövad.”
Ågren fick även ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift, ett brott som hon därmed erkände sig skyldig till. Straffet blev 70 000 kronor i böter.
När Ågren sparkades från tjänsten stämde Sveriges Ingenjörer staten och krävde skadestånd. Av stämningsansökan framgår att Maria Ågren nu förnekar brott och att hon ska ha godkänt strafföreläggandet ”enbart i syfte att undvika massmedial exponering”.
– Utgången i målet har varit ganska oviss, det har funnits ganska många frågor som har varit oklara. Vi har varit förberedda på att det kunde gå åt ömse håll, säger Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann till TT.
Det är Arbetsgivarverket som har företrätt staten i målet.
Enligt Hedda Mann har det rått oklarheter om både bevisning och olika rättsregler.
– Det var ju oklart, till exempel, om hon skulle anses skyldig till den brottsliga gärningen. Det tyckte inte Arbetsdomstolen, säger Hedda Mann.
Efter avskedet fick Ågren en ny tjänst på Regeringskansliet – med samma lön och samma titel, generaldirektör, fram till 2021. Men redan i juli begärde regeringen att hon skulle avskedas även från detta jobb sedan det framkommit att hon erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.
I en kommentar skriver regeringskansliets pressavdelning att Arbetsdomstolen har kommit fram till att det inte fanns tillräckliga skäl för att skilja Maria Ågren från anställning i Regeringskansliet.
”Frågan om skiljande från anställning har nu prövats och domen innebär att Maria Ågren återgår till tjänsten som generaldirektör i Regeringskansliet”, heter det i kommentaren.
Maria Ågren hade en månadslön på 115 200 kronor när hon avskedades från sin tjänst som generaldirektör i regeringskansliet efter ett beslut i Statens ansvarsnämnd i slutet av september 2017. Då hade regeringen i januari samma år petat henne från chefsposten i Transportstyrelsen och flyttat henne till regeringskansliet, till en tjänst som generaldirektör.
Hennes förordnande som generaldirektör var på sex år och skulle löpa ut den sista februari 2021.
I domen står inget om hantering av eventuell innestående lön. En begäran om allmänt skadestånd avslås dock. (TT)