Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjärtslagsplats för Fredrik Björkman

Fredrik Björkman har politiskt färgade minnen som går fyrtio år bakåt i tiden.

Foto:

Politik2018-05-13 10:00

1978 drogs han till förbundet Moderat skolungdom i Linköping. Det som drog var kampen för "fri radio och tv". I höstens kommunalval har han av Moderaterna i Norrköping placerats på plats nummer tre - en "hjärtslagsplats" bakom de två oppositionsråden Sophia Jarl och Ingrid Cassel.

– Jag har alltid varit engagerad i politik. Jag har ett särskilt intresse för det politiska "hantverket"; förhandlandet, diskuterandet och kanske kompromissandet på vägen fram mot breda och respektabla lösningar är något av politikens kärna för mig, sa Fredrik Björkman.

Kommunalpolitik i sig är inget nytt för honom. Han har varit gruppledare för M i Kinda kommun och i det civila har han arbetat som gymnasiechef i Hultsfreds och Finspångs kommuner. För dagen arbetar han som Fastighetsstrateg på Finspångs kommun.

Och i höst kan han i högsta grad vara indragen i kommunpolitiken i Norrköping; en kommun där han nu har bott i fem år som vuxen.

– Alltsedan jag var barn har jag dock varit nära och betraktat Norrköping från Vikbolandshållet där far och mor vistades. Mor kom från Rejmyre och far från Lotorp där farfar var skjortfabrikör när det begav sig, berättade Fredrik Björkman.

Moderaternas gruppledare Sophia Jarl satt med vid lunchen på Rosens lunchrestaurang. Hon hade vid ett tidigare tillfälle talat med mig om Fredriks "breda erfarenheter" och om hans insatser som M: s gruppledare i Stadsplaneringsnämnden; ett kommunalt organ som i dessa byggkranetäta och vägombyggnadsintensiva dagar har mycket att göra.

– Stadsplanering är oerhört viktiga frågor i Norrköping. Nu när det händer så mycket är det extra viktigt att vi har ett pågående samtal mellan medborgare och politik om vad vi vill med vår stad, sa Sophia Jarl.

Fredrik Björkman underströk att hans utgångspunkt är att Norrköping både ska "växa och vårdas." Han beskriver sig själv som en "värdekonservativ" person av ett ganska klassiskt moderat slag.

– Historiskt i de större städerna fanns det ju ofta stora förhållningsmässiga likheter mellan den arbetarkonservativa socialdemokratin och den gamla högern; där någonstans - starkt förankrad i humanismen - befinner jag mig idémässigt, förklarade Fredrik Björkman.

Sophia Jarl och Fredrik Björkman tror på goda chanser att göra bra ifrån sig i valet i höst.

– Vi underpresterar i Norrköping. Så som kommunen utvecklas och befolkas så borde vi vara betydligt starkare, sa Fredrik Björkman.

– Jag ser fram mot att vi - när väljarna sagt sitt - ska kunna sitta runt ett förhandlingsbord och gå igenom hur och var vi kan få igenom mest av den politik vi går till val på, sa Sophia Jarl.

Fredrik skall någon dag efter vårt lunchmöte åka på moderaternas "Sverigemöte" i Göteborg.

– De som ska vara med och styra såväl i Norrköping som i riket bör som jag ser det vara partier som står för maktbärande principer; de behöver med andra ord ha djup och bredd nog för att vara både stabila och pragmatiska, sa Fredrik Björkman.

Mandat i fullmäktige

M har sedan valet 2014 21 av fullmäktige 85 mandat. S har 29 mandat. Sedan valet 2002 har S gradvis tappat sex mandat medan M gradvis ökat med fyra mandat. S styr kommunen med L, KD och C som tillsammans har 14 mandat. Utöver M finns fyra oppositionspartier. SD har 10 mandat, V och MP har fem vardera och FI har ett mandat. De styrande partierna har 43 mandat och har således majoritet med endast en (1) röst i fullmäktige. Hittills under mandatperioden har dock inte oppositionens kvintett av partier enats mot den styrande partikvartetten. Så länge partierna i Kvartetten håller sams så är därför majoriteten påtagligt stabil. Men snart är det val. Fortsätter S sin nedåtgående trend? Klarar de små partierna den höjda spärren för inval till fullmäktige? (3 procent) Kan SD göra något med sina mandat? Kan M öka?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!