På måndagen presenterade den styrande Kvartetten, S, C, KD och L, sitt budgetförslag, "Utbildning och trygghet", för 2018 och de följande tre åren. Det är den sista budgeten före valet 2018.
Utvecklingen har vänt i positiv riktning i Norrköping, men med tillväxten följer också svåra prioriteringar, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S). Stora investeringar och volymökningar, med allt fler elever och allt fler äldre, kräver effektivisering på andra områden för att det inte ska bli minus i budgeten.
I den strama budgeten prioriteras skolan, ett område där man inte sett samma vändning som i övrigt. De närmaste åren planerar Kvartetten investeringar i skolan för tre miljarder kronor, för fler och bättre lokaler.
För att förbättra skolresultaten föreslår man en kvalitetsförstärkning med 30 miljoner kronor. 20 av dem ska komma från ett enprocentigt sparbeting på alla nämnder utom utbildningsnämnden, vård- och omsorg och socialnämnden.
Övriga tio kommer från statsbidrag och ett tvåprocentigt sparkrav på kommunstyrelsen, där man får se över konsultkostnader och kanske dra ner tillfälligt på filmfonden.
Enligt skolkommunalrådet Olle Johansson (S) är det många som inte klarar den första mattekursen på gymnasiet. Tidigt stöd i form av mindre elevgrupper ska råda bot på det.
– Vi lyfter också fram ytterligare ett område, och det handlar om otryggheten och den oro som många Norrköpingsbor känner för droger och kriminalitet. Det är inte bara en kommunal angelägenhet. Vi vill fördjupa samarbetet med andra, säger Lars Stjernkvist.
Ett av kommunens nya mål ska bli att öka Norrköpingsbornas tillit till andra människor och till olika samhällsfunktioner, för att motverka social oro.
Under pressträffen talades det också om problem med matchningen mellan de nya jobben och den kraftiga ökningen av arbetskraften, som en följd av invandringen, och matchningen mellan de nya bostäder som byggs och alla de i bostadsbristens Norrköping som inte har råd att bo där.
Yrkesutbildning för att möta den lokala marknadens behov och ett möte med byggherrarna som stadsplaneringsnämndens ordförande Kikki Liljeblad (S) ska bjuda in till snarast för att se om det går att ta fram bostäder som är "mer ekonomiskt tillgängliga" är några åtgärder.
Socialkontoret ska ta fram fler genomgångsbostäder för dem som har svårt att få ett eget kontrakt.
Utbyggnaden av äldreboenden fortsätter då antalet äldre ökar efter år 2020. Nästa år är det skarpt läge för LOV i hemtjänsten. Kommunen har delats upp i sex områden för att ge förutsättningar för mindre företag att vara med.
– Ett femtontal företag har varit intresserade. Sedan kommer inte alla att bli godkända, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).
Hon talar också om förebyggande insatser för äldre, och bättre rehabilitering, med rehabassistenter. Projektet Måltidsinspiratör permanentas från årsskiftet.
Personal som saknar undersköterskeutbildning ska få en grundutbildning.
Karin Jonsson (C) berättade om satsningar på nya cykelvägar, mellan det nya området i Ryssnäs till Svärtinge centrum, på Butgatan och på Händelö. Sju miljoner går till konstsnöanläggningar i Kimstad och hos OK Kolmården.
Hageby får en konstisbana nära Sydvallen.
– Vi försöker satsa i de socialt belastade områdena, säger Karin Jonsson.