Folkbladet publicerade på måndagen en debattartikel författad av Jaafer Obed, CUF i Norrköping, som blivit väldigt uppmärksammad på sociala medier: i skrivande stund har inlägget delats 270 gånger med flera hundra kommentarer på Facebook. Artikelförfattaren lyfter frågan om slöja i arbetslivet och hävdar att de fall som uppmärksammats på senaste tiden (där kvinnor blivit omplacerade, slutat eller avskedats p g a slöjan) handlar om diskriminering från samhällets sida.
Det som de flesta kommentatorerna opponerar sig emot är denna passus i debattartikeln: ”Slöjan är obligatorisk för troende kvinnor inom islam så som bönen är obligatorisk vilket även viss del av den manliga klädseln är obligatorisk. Med anledning av att det är obligatoriskt, känns det inte rätt att beslöjade kvinnor inte ges möjlighet att jobba och integreras i samhället”.
Karin Jonsson (C) är kommunalråd i Norrköping och har noterat debattartikeln, hon håller inte med sin yngre partimedlem om just denna slutsats.
– När det gäller den delen så stämmer det ju inte, slöja är inte obligatorisk utan det beror på vilken tolkning man följer. Jag känner muslimska troende kvinnor som inte bär slöja, säger Karin Jonsson som dock tycker att det finns relevanta frågor i Jaafer Obeds debattartikel.
– Han har ju en poäng i frågeställningen om hans lillasyster som siktar på att bli advokat ska tvingas lägga ner dom planerna bara för att hon bär slöja, huvudsaken måste ju vara att man kan utföra sitt arbete som man ska.
Karin Jonsson är noga med att göra åtskillnad på å ena sidan slöja och å andra sidan niqab eller burka, alltså heltäckande kläder som döljer ansiktet.
– När det gäller offentliga arbetsplatser som inom vården eller skolan vill vi inte ha burka eller niqab, det går ju inte att identifiera människan bakom och är en trygghetsfråga, man ska kunna se ansiktet på den man möter som vårdtagare, säger Karin Jonsson som i övrigt menar att arbetsgivaren ska ha rätt att ställa krav på klädsel när det är befogat.
– Sedan finns det ju arbeten där det inte spelar någon som helst roll om du har slöja eller inte.
Ett allmänt slöjförbud ser Karin Jonsson inte som något eftersträvansvärt.
– Rent generellt sett är det svårt att styra vad människor ska ha på sig, var sätter man gränserna? Det här är svåra frågor men jag tycker att huvudregeln måste vara att man ska kunna utföra sitt arbete, avslutar Karin Jonsson.