Avgiften för tvångsvård bort

Efter en motion från Vänsterpartiet försvinner avgiften för tvångsvård inom psykiatrin i Östergötland.

Regionpolitiker. Malin Östh (V) och Emil Broberg (V) är glada för att avgiften för tvångsvård försvinner.

Regionpolitiker. Malin Östh (V) och Emil Broberg (V) är glada för att avgiften för tvångsvård försvinner.

Foto: Matz Glimhed

POLITIK2017-04-28 15:00

Regionfullmäktige har beslutat att bifalla Vänsterpartiets förslag att avskaffa avgiften.

– Det är egentligen ett bisarrt system vi har haft. Den som tvingas till vård har sedan också tvingats betala för tvångsvården. Ibland är vården så långvarig att det lett till stora skulder som försvårat att hitta sin plats i samhället, säger Malin Östh (V), ledamot i regionstyrelsen.

– Vi är såklart väldigt glada idag då vi avskaffar en av samhällets orättvisor som ofta utsatta människor lidit av. Vi tycker nog det är lite märkligt att majoriteten är oroliga för att tvångsvården skulle kunna överutnyttjas nu när avgifterna tas bort. Hur skulle det ens se ut? Men framförallt är vi nöjda över att avgiften nu försvinner, säger Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet.

Tidigare har de som blivit tvångsinlagda inom psykiatrin fått betala en dygnsavgift på 100 kronor. En del har korta vårdtider, men det finns också de som har långa vårdtider, ibland flera år.

– Det är en grupp som har en socialt väldigt utsatt situation, både utifrån sin sjukdom, men också ekonomiskt. Det är inte ovanligt att många bli skuldsatta när de blir utskrivna, vilket ytterligare försvårar deras möjligheter till ett stabilt och bra liv. Det är en skör grupp ändå.

Att avgiften försvinner gör stor skillnad för individerna och anhöriga slipper känna oro för situationen, säger Broberg.

Enligt honom är det "inte jättemånga personer" det handlar om. Kostnaden för att ta bort avgiften är 1,5 miljon per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!