Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt färre röstar i kommunvalet

Antalet som röstade i kommunvalet 2014 var betydligt lägre än vid valet 1973 och Norrköping ligger exakt på riksgenomsnittet med sina 83,0 procents röstande.

Sämst i länet. Norrköping placerade sig sämst i länet när det gäller att rösta till kommunalvalet senast det begav sig.

Sämst i länet. Norrköping placerade sig sämst i länet när det gäller att rösta till kommunalvalet senast det begav sig.

Foto: Thomas Möller

POLITIK2018-01-30 14:00

Lomma hade det högsta valdeltagandet i förra kommunalvalet. Där röstade 92 procent av de röstberättigade 2014, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). På riksnivå går det att se variationer i valdeltagandet mellan olika befolkningsgrupper.

– Generellt kan man säga att högutbildade, som har hög inkomst och som har ett arbete röstar i högre utsträckning, säger Mikaela Järnbert, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

– Utrikes födda röstar i lägre utsträckning. Det finns också ett tydligt samband mellan valdeltagande och ålder, vilket gör att valdeltagandet är lägre bland yngre, säger Mikaela Järnbert.

Valdeltagandet i Lomma var 31 procentenheter högre än i Haparanda, som hade det lägsta valdeltagandet. I Haparanda röstade 61 procent av de röstberättigade i kommunfullmäktigevalet 2014. Rikssnittet för kommunfullmäktigeval var 83 procent 2014, vilket kan jämföras med 91 procent 1973.

Högst andel röstande i Östergötland hade Ydre där 87,4 procent röstade, lägst deltagande var det i Norrköping. I Finspång röstade 84,1 procent, i Söderköping 86,9 procent och i Linköping 85,2 procent.

Rösträtt

* Rösträtt till riksdagen har den som är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

* Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige har den som är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget, är medborgare i något av EU:s medlemsländer, Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget eller är medborgare i något annat land än de uppräknade ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/landstinget.

Källa: Valmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om