Att medarbetare i äldreomsorgen inte har tillräckliga kunskaper i svenska är ett problem som aktualiserades under coronapandemin och uppmärksammades av Socialdemokraterna i Östergötland i en coronarapport förra hösten.
På fredagen ställde sig den socialdemokratiska kongressen bakom östgötarnas förslag om språkkrav i äldreomsorgen.
– Äldreomsorgen finns till för våra äldre, och är i första hand ingen integrationsinsats. För oss är det därför en självklarhet att anställda inom äldreomsorgen ska kunna tala svenska. Språkkrav är en förutsättning för trygghet och kvalitet, både för de äldre och för personalen, säger Teresa Carvalho (S) som leder den östgötska delegationen, i ett pressmeddelande.
Att inte kunna svenska missgynnar också de anställda, då personalens inflytande och delaktighet på arbetsplatsen minskar, enligt Socialdemokraterna.
– Att behärska språket är grundläggande i personalens arbete med att leverera en god omsorg för våra äldre. För den personal som ännu inte behärskar språket är det viktigt att arbetsgivaren erbjuder språkutbildning parallellt med anställningen, säger Kaisa Karro (S), kongressombud.
Förslaget som partikongressen nu har ställt sig bakom innebär att alla som möter äldre ska ha tillräckliga kunskaper i svenska och att fler redan anställda som har otillräckliga språkkunskaper ska kunna studera svenska på betald arbetstid.