Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Äldreomsorgen i första hand ingen integrationsinsats"

Under S-kongressens andra dag fick de östgötska ombuden stöd för sitt förslag om språkkrav i äldreomsorgen. "Ska kunna studera svenska på betald arbetstid".

Språkkrav är en förutsättning för trygghet och kvalitet, både för de äldre och för personalen, säger Teresa Carvalho (S) som leder den östgötska delegationen

Språkkrav är en förutsättning för trygghet och kvalitet, både för de äldre och för personalen, säger Teresa Carvalho (S) som leder den östgötska delegationen

Foto: Fredrik Nygren

Politik2021-11-05 14:00

Att medarbetare i äldreomsorgen inte har tillräckliga kunskaper i svenska är ett problem som aktualiserades under coronapandemin och uppmärksammades av Socialdemokraterna i Östergötland i en coronarapport förra hösten.

På fredagen ställde sig den socialdemokratiska kongressen bakom östgötarnas förslag om språkkrav i äldreomsorgen.

– Äldreomsorgen finns till för våra äldre, och är i första hand ingen integrationsinsats. För oss är det därför en självklarhet att anställda inom äldreomsorgen ska kunna tala svenska. Språkkrav är en förutsättning för trygghet och kvalitet, både för de äldre och för personalen, säger Teresa Carvalho (S) som leder den östgötska delegationen, i ett pressmeddelande.

Att inte kunna svenska missgynnar också de anställda, då personalens inflytande och delaktighet på arbetsplatsen minskar, enligt Socialdemokraterna.

– Att behärska språket är grundläggande i personalens arbete med att leverera en god omsorg för våra äldre. För den personal som ännu inte behärskar språket är det viktigt att arbetsgivaren erbjuder språkutbildning parallellt med anställningen, säger Kaisa Karro (S), kongressombud.

Förslaget som partikongressen nu har ställt sig bakom innebär att alla som möter äldre ska ha tillräckliga kunskaper i svenska och att fler redan anställda som har otillräckliga språkkunskaper ska kunna studera svenska på betald arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!