Var tredje polis gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Mer än hälften anser att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att stanna kvar i polisyrket. Det visar nya siffror som Polisförbundet har låtit Novus ta fram bland förbundets medlemmar. Särskilt utmärkande är detta för poliser med många år i yrket men också för utredare, spanare och poliser i underrättelseverksamhet.
Och någon lösning inom en snar framtid ser inte Kerstin Sjöberg.
– Jag är 62 år, det kommer inte bli en förbättring innan jag går i pension, säger hon.
Trots att polisen profilerar sig genom att bland annat försöka attrahera sökandet till polisyrket genom sociala medier och tv-serien "Tunna blå linjen" saknas det bara i Stockholm minst 300 poliser.
– Den generation vi konkurrerar om kanske inte lockas av risken och faran det innebär att jobba som polis. Om jag var 30 år skulle jag kanske inte vilja utsätta min familj för det, säger Kerstin Sjöberg.
Dessutom har man svårigheter att locka nyexaminerade poliser till vissa orter.
– Man vill ju att personerna ska ha lokalkännedom och har man få sökande till utbildningen, som de har från Sörmland där de har stora problem, så är det svårt att få dem att jobba där efter utbildningen, säger Kerstin Sjöberg.
I Norrköping och Linköping är det något mindre svårt att få sökande till polisskolan. Och här är bristen på poliser inte riktigt lika omfattande som i Stockholm. Däremot är det, tror Kerstin Sjöberg, lika stor procentsats som planerar för att lämna polisyrket, som det är generellt i hela Sverige.
– Men om fem poliser går i pension så spelar det ingen roll om vi får 20 nya, det äts ju upp tillslut. Det blir inte ens ett nollsummespel, säger Kerstin Sjöberg.
Det finns visserligen poliser som efter att antal år söker sig tillbaka till myndigheten, men de har enligt Kerstin Sjöberg inte en uppdaterad bild av verksamheten.
Att sänka antagningskraven till polisskolan är Kerstin Sjöberg tveksam till.
– Det är bättre med höga krav så vi får människor som klarar av jobbet, säger hon.
Att anställa fler civila utredare är inte heller en lösning enligt henne.
– Vi har vissa befogenheter som civila utredare inte har. Det är viktigt att vi kompletterar varandra, nu är andelen civila utredare större och de har exempelvis inte samma erfarenhet av polisarbetet när det gäller exempelvis brottsplatser, säger Kerstin Sjöberg.
Däremot är höjd lön en faktor som skulle kunna få fler att söka sig till yrket och fler att stanna kvar.
– Man måste också gilla att arbeta händelsestyrt, treskift, storhelger och kvällar. Jag tror ingen som går utbildningen förstår vad det innebär att jobba som polis förrän man gör det, säger Kerstin Sjöberg.
Är man mer benägen att utsätta sig för risker om man får mer betalt?
– Det låter jättekonstigt, men lön har betydelse, säger hon.
Men någon höjd lön kommer det knappast lockas med.
– Det som skrämmer oss är att polismyndigheten går ut med att det inte finns några pengar till lönesatsningar, säger Kerstin Sjöberg.
Samtidigt är det valår nästa år.
– Politikerna kommer att buda över varandra i antal nya poliser, men har vi varken tillräckligt många sökande eller poliser som vill jobba kvar är det omöjliga löften, säger Kerstin Sjöberg.