Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen: "Vi ska vara öppna och tillgängliga"

Efter den kritiska rapporten svarar nu polisens kommunikationschef.

Fredrik Nordanslätt, nytillträdd kommunikationschef i polisregion öst kommer bjuda in till ett möte för att diskutera rapporten med lokalmedia.

Fredrik Nordanslätt, nytillträdd kommunikationschef i polisregion öst kommer bjuda in till ett möte för att diskutera rapporten med lokalmedia.

Foto: Johnny Gustafsson

Polisiärt arbete2021-10-18 20:00

Tidigare skrev Folkbladet om rapporten "Hur hanterar polisen journalister?", där 30 poliser samt 62 journalister intervjuats. Bakom rapporten står Stefan Holgersson, polis och professor vid polishögskolan i Oslo och Ossian Grahn, jurist och journalist.

Fredrik Nordanslätt är nytillträdd kommunikationschef vid polisens region öst, han tar rapporten på stort allvar, men håller inte med om allt.

– Rapporten lyfter fram bra aspekter som är viktiga för oss att diskutera, samtidigt dras en del långgående slutsatser när det gäller hur vi bedriver kommunikation som är missvisande. Vi har ingen strategi för att skönmåla vår verksamhet, vi ska vara öppna och tillgängliga, säger Fredrik Nordanslätt.

Samtidigt som rapporten pekar på att det blivit svårare för journalister att granska polismyndigheten har polisen cirka 250 socialamediekonton att hantera där en, enligt rapporten, odelat positiv bild av polisen förmedlas.

– Det är jätteviktigt att finnas där medborgarna finns och sociala medier är ett sätt att komma nära. Jag ser inget motsattsförhållande mellan sociala medier och granskande journalistik, säger Fredrik Nordanslätt.

På kontona blandas bland annat information om passfrågor, varningar om att hackas på internet och efterlysningar av vittnen med upphittade fåglar och polisbilar i solnedgång.

Att det skulle handla om att bara visa upp en finare sida av polisens jobb och inte om baksidor och misslyckanden håller inte Fredrik Nordanslätt med om.

– Vad räknas som misslyckande? Det kan ha varit en tuff natt som runt skolstarten, det visade vi också. Att det finns en och annan bild på poliser i solnedgång i exempelvis Svärtinge är också viktigt eftersom vi visar att vi även är där, säger han.

Dessutom är det ett sätt att nå ut med vad yrket innebär och locka fler att bli poliser. Att polisen hellre ger en förskönande bild i kanaler som de själva kontrollerar istället för att underlätta för journalister att granska polisens jobb, stämmer inte enligt Fredrik Nordanslätt.

– Det finns ingen strategi som syftar till att skönmåla polisens verksamhet. Vi arbetar utifrån vår kommunikationspolicy. Det ska vara lätt att komma i kontakt med polisen och öppna med information, kritik och synpunkter. Vi tar till oss rapporten och ska boka in ett möte, under hösten eller vintern, med representanter för lokalmedia så att kommunikationen sker på rätt nivåer så vi förstår varandras roller och kan mötas i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!