Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen: Serien speglar vår vardag fantastiskt bra

SVT:s dramaserie "Den tunna blå linjen" har tokhyllats av de flesta recensenter, men det finns också de som inte är lika entusiastiska.

SVT:s dramaserie "Den tunna blå linjen" har hyllats för att visa polisens vardag på ett sätt som tidigare inte gjorts.

SVT:s dramaserie "Den tunna blå linjen" har hyllats för att visa polisens vardag på ett sätt som tidigare inte gjorts.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Polisiärt arbete2021-02-11 20:00

– Det finns saker som inte stämmer med verkligheten som att en ungdom som inte mår bra skulle få sova över hos en polis eller att en polis skulle tvingas ingripa mot en anhörig butiksägare, något sådant skulle aldrig förekomma i verkligheten. Annars är det en oerhört bra serie som på ett förvånansvärt bra sätt speglar polisarbetet, säger Benjamin Prom, gruppchef för ordningspolisen i Norrköping.

Han tycker att seriens intro, där en polispatrull i en polisbil möts av olika människor i samhället – några är arga, barn är glada medan någon pekar finger åt polisen visar verkligheten på ett väldigt bra sätt.

Det är så varje avsnitt av "Den tunna blå linjen" tar oss med till Malmöpolisens vardag. Där möter vi ett turlag i yttre tjänst och får följa dem både på jobbet som poliser men också privat.

– Serien visar samhällets misär, hur vi sliter och vilka tvära kast det kan vara mellan våra olika uppdrag. Allt från tunga problem med ungdomar, narkotika, psykisk ohälsa till gängproblematik, säger Benjamin Prom.

En av dem som inte varit helt lyrisk över serien är SvD:s filmkritiker Jeanette Gentele som gärna hade sett ett större djup kring de frågeställningar som tas upp. I sin recension skriver hon bland annat frågande om serien är "en pr-film om Malmös ordningspolis? Eller en instruktionsfilm för personer som funderar på att bli poliser och som visar vilka situationer de kan hamna i?”

Är det en serie som skulle kunna vara en rekryteringsfilm för att få fler att söka till polishögskolan?

– Den skulle säkert kunna vara rekryterande, på så sätt är den bra, säger Benjamin Prom.

Han påminner om att det är en dramaserie och att det inte är något glamouröst yrke, vilket han bland annat tycker återspeglas i att allt polisen gör läggs upp på sociala medier, vilket även visas i serien.

– I sociala medier både älskar och hatar människor polisen, men där sprids även rykten och osanningar. Vi använder själva sociala medier som har blivit ett väldigt kraftfullt sätt för polisen att få ut våra budskap. Det är ett komplement till annan media. Vi finns helt enkelt där folk finns och kommer på så sätt ännu närmare, säger Benjamin Prom.

Varför tror du att den här serien kommer just nu?

– Kanske för att samhället har större problem än någonsin med gäng, narkotika och integration. Det här är verkligheten, säger Benjamin Prom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!