Norrköping, Linköping och Jönköping får en bil vardera, totalt rullar nu tio testfordon runtom i landet.
Fordonen ska användas i den ordinarie polisverksamheten, men det är fortfarande enbart fordonets arbetsmiljö, viss mjukvara samt It-plattform som testas. Kamera, videoinspelning och automatisk nummerplåtsavläsare testas inte.
För att kunna använda kamera och videoinspelning krävs att samrådet med Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, där det beskrivs vilken utrustning som polisen önskar använda och varför, samt vilka åtgärder som Polismyndigheten har vidtagit för att skydda den personliga integriteten avslutas. Det väntas ke i december.
– Vi har kommit en bra bit på väg, men det dröjer ytterligare ett tag innan bilarna kan användas fullt ut med de nya tekniska hjälpmedlen, i hela Polismyndigheten, säger Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen.
De närmsta åren fasas Polismyndighetens fordonspark ut för att ge plats åt den nya generationens polisbilar. Runt 2 200 nya fordon levereras under åtta år, både målade och civila personbilar avsedda för ingripande. Kostnaden är ca 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal. Den totala kostnaden är runt 2 miljarder kronor fördelat på åtta år. Snittpriset för ett fordon är 750 000 kronor och i avtalen ingår service.
Polismyndigheten köper även in minibussar som även de utrustas med kameror och radar.