"Ett synnerligen allvarligt läge", det säger rikspolisen Anders Thornberg, efter att det är klart att man kommer kommendera poliser från hela landet till Stockholm för att klara situationen.
I förra veckan gick polisfacket, efter en ny undersökning, ut med att nästan hälften av poliserna utsatts för hot eller våld de senaste tolv månaderna. Bland poliserna i ingripandeverksamheten är det fler än åtta av tio. Och hoten blir allt grövre.
Så grova att det är svårt att få poliser i yttre tjänst att vilja jobba i Stockholmsområdet. Och efter att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kritiserat Stockholmspolisen för att ha misslyckats att rekrytera personal, kommer nu poliser från övriga delar av landet att kommenderas till Stockholmsområdet.
Samtidigt är det i Stockholmsområdet brottsligheten är som allvarligast om man tittar på antalet dödsskjutningar per 100 000 invånare.
För att få fler poliser att jobba i yttre tjänst i Stockholm kommer de att tillfälligt få högre lön om de stannar en viss tid.
Ett beslut om kommendering till Stockholm av poliser i övriga landet kommer att fattas i närtid.
– Polismyndigheten är en nationell myndighet, utifrån lokala problembilder tas beslut om förstärkning. Det har vi tidigare haft gällande region syd i samband med den stora flyktingströmmen 2015-2016, nu gäller det region Stockholm, säger Peter Wahlberg.
Men när och i vilken omfattning kommenderingen kommer är inte klart.
– Inte mig veterligen, jag vet inte hur det ser ut just nu och i vilken mån, men problemen är stora. Tar polismyndigheten det beslutet och det handlar om si och så många för respektive region, så följer vi det beslutet utefter vad vi kan avvara utefter vår problembild i Östergötland, Sörmland och Jönköping, säger Peter Wahlberg.
Då gäller det att både hitta och ha råd med ett boende i Stockholm, vilket nyligen rapporterades vara svårt för både blåljus- och sjukvårdspersonal.
– I regel går det till så vid en kommendering att det är den tillkommande regionen som sköter det, säger Peter Wahlberg.
Hur upplever de poliser som blir kommenderade att arbeta i en annan, mer våldsam, polisregion det hela?
– Det är våldsammare i Stockholm. Just nu. Och Stockholm har en utmaning. Hur man ställer sig till att jobba i en annan region är olika för olika individer såklart, beroende på bland annat hur familjesituationen ser ut, men det kan också vara kul att åka iväg på något annat, säger Peter Wahlberg.
I polisfackets rapport framgår det bland annat att poliser blir utsatta för allt från hot mot sig själva och sin familj, våldsamt motstånd, sparkar och slag, de får stenar och flaskor kastade på sig och blir beskjutna med pyroteknik.
82 procent av de drygt 2 000 poliser som tillfrågats anser att det aldrig finns tillräckligt många poliser i yttre tjänst för att på bästa sätt kunna hantera potentiellt eller faktiskt våld mot poliskollegor.
Dessutom är det få poliser som anmäler att de utsatts för hot och våld eftersom de inte tycker att det är någon idé när det ändå inte leder till någonting.
– Att inte få den uppbackning som krävs när något händer är otroligt allvarligt. Med fler poliser kan vi få fler uppklarade brott, arbeta mer med förebyggande insatser men också göra fler ingripanden, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.