Norrköpingspolis deltog i Operation Rimfrost

Beslag av narkotika och vapen, och flera frihetsberövanden. Det är resultatet så här långt av Operation Rimfrost och insatserna bedöms få effekter över hela landet.

 Mobila poliskontoret och tre polisbilar parkerade på Möllevångstorget i Malmö i samband med den särskilda händelsen efter skjutningen av två 15-åringar.

Mobila poliskontoret och tre polisbilar parkerade på Möllevångstorget i Malmö i samband med den särskilda händelsen efter skjutningen av två 15-åringar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisiärt arbete2019-12-03 06:45

Operation Rimfrost inleddes i samband med den särskilda händelsen efter skjutningen av två 15-åringar i Malmö för drygt två veckor sedan.

Den resursförstärkning som hittills gjorts i region Syd är bland annat fler poliser i yttre tjänst, kvalificerade utredningsresurser, förstärkt underrättelseverksamhet, och en förstärkning av flygverksamheten och nationella bombskyddet.

En av de poliser som deltagit i operation Rimfrost är områdespolisen Jonas från Norrköping. Tillsammans med fem kollegor förstärkte han Malmöpolisen under fyra dagar.

– Tanken är i den här "avsvalningsfasen" är att jobba trygghetsskapande genom en hög synlighet, att jobba repressivt, säger Jonas.

Fler poliser i yttre tjänst innebär bland annat att man kan göra fler husrannsakningar och hitta mer narkotika och vapen. Men det handlar också om att göra det som polisen inte längre riktigt hinner med när grova brott prioriteras.

– Nedskräpning är ett exempel, att vara synliga på gator och torg där vi visar att det är viktigt att sköta sig och samtidigt knyter kontakt med människorna som bor och lever i området. Vi fotpatrullerade och cyklade som närpolisen gjorde förr, säger Jonas.

Operation Rimfrost innebär att antalet poliser i yttre tjänst fördubblas i Malmö under sex månader. Att det blev i Malmö som står i fokus för Operation Rimfrost beror på den exceptionella–  situation som byggts upp där över tid.

–  Under 2018 skedde 19 mord i Malmö kopplat till grovt kriminella, säger Jonas.

Största skillnaden mot att jobba som polis i Norrköping tycker Jonas det var att det i Malmö fanns betydligt större resurser.

–  Vi hade tillexempel tillgång ett flera narkotikahundar, än vad vi har här.

Och det behövs för i Norrköping sker den "öppna narkotikahandeln" i två områden. I Malmö i varje bostadsområde.

–  12-13-åringar som inte "förses av scouterna med kakburkar", utan med färdigpackade knarkväskor med växelkassa. Kanske för att de är pressade eller för att de vill tjäna pengar, säger Jonas.

Efter sitt jobb i Rimfrost, där polisen nationellt kraftsamlar för att hela Sverige ska bli mindre sårbart tar Jonas med sig både energi och jobblust.

–  Förbättrar vi oss inte och jobbar ända in i kaklet så är vi snart där Malmö är idag, så vi måste försöka göra skillnad.

Karta: Norrköpings Polisstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!