Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fokus på att stoppa unga från organiserad brottslighet

Att förhindra att unga rekryteras in i den grova brottsligheten och att förhindra grova brott i samband med att yngre vill ta över när ledargestalterna lagförts, stod på agendan när polisen i förra veckan höll seminarium.

Polisen efterlyser kraftfullare kommunala brottsförebyggande insatser.

Polisen efterlyser kraftfullare kommunala brottsförebyggande insatser.

Foto: Åsa Hanell

Polisiärt arbete2021-09-14 20:00

Efter en period där de grova öppna våldsuppgörelserna gick ner ligger antalet skjutningar återigen på mycket höga nivåer. Mellan januari och augusti i år sköts 35 människor ihjäl och det totala antalet skjutningar uppgick till 220 stycken.

I Östergötland har det under tre år skett 31 skottlossningar och sju mord, enligt statistik som SVT tagit fram.

Efter att fransk polis knäckte Encrochat och Trojan Shield, har ett antal ledargestalter lagförts, men när individer som befunnit sig längre ner i de kriminella nätverken vill kliva uppåt uppstår ofta konflikter.

 Nationellt har polisen i dagsläget 254 pågående utredningar som gäller mord och mordförsök. 

Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning Noa, menar att kraftfullare kommunala brottsförebyggande insatser kan göra stor skillnad, till exempel genom att polisen och kommunerna har en närmare dialog efter orosanmälningar, för att fånga upp barn i riskzonen. Kommunerna kan också tillsammans med andra arbeta för att minska segregationen och det utanförskap som många människor i utsatta områden upplever.

Enligt socialtjänstlagen är polisen, med flera, skyldiga att anmäla till kommunen om det råder misstanke om att barn far illa eller riskerar att fara illa.

 I Norrköping har det senaste tiden varit betydligt färre skjutningar kopplade till grov organiserad brottslighet, i Linköping är det tvärtom och nu vill kommunledningen ha ett ökat samarbete med Norrköping.

– Det här är ett arbete som ständigt sker. 2015 - 2017 hade vi ett tuffare läge och begärde då förstärkning från Linköping, nu lyfts frågan igen efter det som händer i Linköping, som vill ha förstärkning från oss, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping.

NOA poängterar, i samband med det seminarium som hölls i torsdags, "En fördjupad lägesbild av den organiserade brottsligheten", att kommuner och polis nu måste sätta in kraftfullare åtgärder mot individer längre ner i nätverken.

– Vi har strukturella bra samarbeten med vår underrättelseavdelning och utredningsavdelning, och en god samverkan mellan polis och kommun. Vi har våra konfliktpersoner som vi följer och iakttar och vi förhindrar att nya grova våldsbrott sker, säger Peter Wahlberg.

 Men flödena av personer förändras och det räcker med att två, tre personer flyttar till en annan ort för att det ska påverka läget. Alla är heller inte så ärliga mot polisen.

– Endera dagen smäller det, utan att vi fått någon info i förväg och kunnat förhindrat det, säger Peter Wahlberg.

Även om polis och kommun generellt har ett gott samarbete, så finns det tillfällen när man inte ens hinner följa socialtjänstlagen.

Under tivolihelgen i augusti slog ordningsvakter larm om att så många som ett hundratal barn i åldern 8-10 år rörde sig ensamma ute på stan under nätterna. Socialtjänsten fanns inte på plats och polisen fick fokusera på att säkerställa att ingen, av alla tusentals människor som rörde sig i området runt tivolit och i centrum, blev skadad.

– Tre personer avlägsnades med anknytning till tivolit, men inga orosanmälningar har gjorts vad jag kan se, säger ungdomsansvarig polis Peter Ekblom.

– Det var en kaossituation, ett "worst case- scenario" då förutsättningarna för polisen inte var optimal. Men i nio av tio fall funkar det, säger Peter Wahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!