Brottsanmälningarna sjönk förra veckan

Förra veckan minskade antalet anmälda brott, men nu ökar de igen enligt polisen.

Brottslingheten kan ha påverkats av Coronapandemin, men det är inte statistiskt säkerställt.

Brottslingheten kan ha påverkats av Coronapandemin, men det är inte statistiskt säkerställt.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Polisiärt arbete2020-03-19 14:00

Samtidigt understryker Calle Jerrhage, polis vid avdelningen för grova brott i Norrköping att det är för tidigt att dra några konsekvenser.

– Vi såg en nedgång förra veckan, men nu är det i full gång igen. Det är min upplevelse, men rent statistiskt kan jag inte uttala mig om det är något som märkts på den här korta tiden.

Inom polismyndigheten förhåller man sig till de rekommendationer som utgår från Folkhälsomyndigheten, vilket bland annat innebär att om man är förkyld eller har några andra sjukdomssymtom så ska man stanna hemma.

– Jag hoppas vi får behålla våra utredare och vi har redan infört färre möten och det hålls heller inga utbildningar och de som kan får jobba hemifrån. En del förhör kan ju till exempel hållas via telefon, säger Calle Jerrhage.

När det gäller häktet har alla besök dragits in, vilket i princip innebär att även de som sitter häktade utan restriktioner drabbas av en viss isolering eftersom de inte får ta emot besök.

– Vi fortsätter att jobba med de frihetsberövade, men de får bara ta emot besök av poliser och advokater, säger Calle Jerrhage.

Hur de påverkas av så kallade "samsittningar" det vill säga att vissa häktade har fått träffats i mindre grupper och annan dagverksamhet på häktet påverkas vet han inte.

– Det här är ju en väldigt speciell situation, säger Calle Jerrhage.

På häktet i Norrköping sitter inte bara misstänkta, utan även redan dömda i väntan på omplaceringar och de som väntar på sin dom.

Karta: Polishuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!