Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

16 nya poliser till länet men 42 procent vill sluta

16 av de 593 nyexaminerade poliserna började i måndags jobba i polisregion Öst, samtidigt aviserar 42 procent av poliserna i regionen att de ser sig om efter annat jobb.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg, gläds åt fler poliser, men ställer sig frågande till varför 42 procent säger sig vilja lämna yrket.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg, gläds åt fler poliser, men ställer sig frågande till varför 42 procent säger sig vilja lämna yrket.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisiärt arbete2020-11-24 16:00

– Det är olyckligt och jag undrar över orsaken för ingen har sagt något till mig, säger lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg.

Det är inget som har framkommit på medarbetarsamtal?

– Jag pratar ju mest med gruppcheferna som i sin tur pratar med medarbetarna, men det är inget som jag har hört om. Det var ju flera som slutade i samband med omorganisationen 2015, men också många som har valt att återvända, säger Peter Wahlberg.

Men hela fyra av tio av poliserna i region Öst uppger att de aktivt gör någonting för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Det framgår av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

– Att så många poliser funderar på att söka ett arbete utanför Polismyndigheten är allvarligt. Undersökningen är tydligt med vad som krävs för att poliskåren ska växa. Högre lön är den viktigaste faktorn för att behålla de poliser vi har i dag, säger Kerstin Sjöberg, ordförande i Polisförbundet Öst.

Undersökningen visar också att sju av tio (73 procent) poliser säger att deras avdelning eller enhet sällan eller aldrig har tillräcklig bemanning för att leva upp till verksamhetskraven.

Samtidigt gläds både Rikspolischefen och Peter Wahlberg över nyanställningarna.

– Det är med stolthet jag välkomnar våra nya poliser. I dag möts de av kollegor runt om i landet för att tillsammans göra sitt yttersta för att klara uppdraget och göra skillnad i människors liv, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Peter Wahlbergs förhoppning är att de nyanställda poliserna, som ska jobba i yttre tjänst inom ingripandeverksamheten ska bidra till den brottsförebyggande och trygghetsskapande verksamheten.

– Det hjälper alla att vi blir fler i turlagen, kortsiktigt att vi är fler som kan arbeta med spaningsarbetet kring stölderna i vårt närområde, men också att när man har jobbat en tid i yttre tjänst är intresserad av att gå vidare och jobba med utredningar, säger Peter Wahlberg.

Inom polisen pågår rekryteringsarbetet för att bli drygt 38 000 till årsskiftet 2024/2025. Nu har myndigheten 20 900 poliser, vilket är nytt rekord för antal poliser.

Under de första tio månaderna 2020 valde 154 poliser att återvända till polismyndigheten. 

Under samma period har 582 poliser lämnat myndigheten. Det är 171 färre jämfört med föregående år, det lägsta antalet sedan myndigheten bildades. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!