Naturskyddsföreningen i Norrköping tycker att all bostads- och centrumbebyggelse med tillhörande parkering på den strandskyddade marken är olämplig.
– Man förstör tillgången till havsnära bad och rekreation för den stora allmänheten. När man bygger så pass nära Lindö badstrand så kommer det inte att kännas allmänt riktigt längre, utan det blir mer privat, säger Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Många nysvenskar söker sig till Lindöbadet eftersom det är det närmaste havsbadet från Norrköpings centrum, skriver Naturskyddsföreningen. Med stadsbuss når man badet enkelt. Det är viktigt att värna friytorna vid vattnet, menar föreningen.
Men kommunen har ju lyft fram att det ska vara ett stadsnära havsbad?
– Vi ser med oro att de som kommer att bosätta sig där inte riktigt är lika förtjusta i det och att man då känner sig inte välkommen på samma sätt när det ligger så nära bostäder, säger Stefan Arrelid.
– Det är ju det som är vitsen med strandskyddet, att det är de här 150 metrarna. Då känner man inte det här.
Naturskyddsföreningen tycker också att det är olämpligt att bygga nya hus i tallskogen i områdets östra del, på den så kallade Kullen. Föreningen menar att det är risk för att skogen glesas ut för sjöutsikt.
Också Lindö Villaägareförening är bekymrad, och har överklagat flera delar av detaljplanen. Föreningen vänder sig mot exploatering av Kullen, som används av områdets skolor och förskolor för friluftsaktiviteter.
Föreningen menar också att planerade bostäder på strandskyddat område ligger ”provocerande nära” båtklubbarna som funnits där sedan 1960-talet, och att bebyggelse nära badplatsen kommer att minska badets attraktivitet, tvärtemot syftet i planbeskrivningen.
Båtklubben NSK protesterar mot inskränkningar av klubbområdet. En viktig del av klubbområdet kapas för väg och parkering, skriver NSK. Det föreslagna minskade klubbområdet inkräktar också på hantering av båtar vid slipen, menar NSK som tycker att kommunen svikit löftet om att klubbområdet inte skulle påverkas.
Två fastighetsägare har också överklagat kommunfullmäktiges beslut. I ett av fallen hänvisas det till ökat buller från ökad trafik till och från flerfamiljshusen.
Kommunfullmäktige antog detaljplanen den 20 juni. Överklagandena är ställda till mark- och miljödomstolen i Växjö.