Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsten in tidigt i Inre hamnen

Nu är det klart vilka konstnärer som ska stå för den konstnärliga gestaltningen i Inre hamnen. På onsdagen besökte några av dem området.

Peter Johansson samlar intryck.

Peter Johansson samlar intryck.

Foto: Susanna Beskow Norgren

PILOTPROJEKT2019-05-16 16:00

Vid uppstartsmötet på onsdagen gick konstnärerna, landskapsarkitekter, och representanter från Konstmuseet en runda i Inre hamnen för att för första gången titta på området inför att skissarbetat ska börja.

– I dag kickar vi igång projektet med den konstnärliga gestaltningen av Inre hamnen som är en jättesatsning för kommunen och kultur- och fritidskontoret, sa Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst på Konstmuseet.

– Det här är nästa stora stolthet för Norrköping, sa Reidar Svedahl (L), ordförande för samhällsplaneringsnämnden.

Det är inte klart hur den offentliga konsten ska se ut, mer än att den, enligt ett framtaget konstprogram, ska förhålla sig till platsen och dess historia. I januari ska det finnas förslag framritade.

Kommunen satsar cirka 14 miljoner kronor på konstprojektet. Fem platser har valts ut, och fem konstnärer eller konstnärspar får var sin plats att arbeta med.

Det är ett pilotprojekt där konstnärerna kommer in tidigt i processen och ska samarbeta med landskapsarkitekter.

Konstnärerna har valts ut genom upphandling och en jury, som fått in intresseanmälningar från 90 konstnärer. Samtliga utvalda kommer utifrån.

– Det är jätteintressanta konstnärer, säger Helena Persson, chef för Konstmuseet.

Peter Johansson, Köpenhamn, ska tillsammans med Barbro Westling, Lund, ta sig an Brännerigatan/Diagonalen, vid industrispåret nära Café Saltis, en genväg till nya resecentrum. Duon som jobbat ihop sedan 2004 gör "sceniska saker." Westling vill göra något vackert och spännande.

Johansson har en viss koppling till Norrköping genom att han gjort vapenfri tjänst här på 80-talet och har sin syster i stan.

Michael Johansson, Berlin, har fått Kanontorget, vid Andreas kvarn och passagen över till Tullhuset.

– Det ska bli jättespännande, säger Michael Johansson som tidigare gjort lekfulla skulpturer och installationer med vardagsföremål.

Åsa Jungnelius, som gestaltat den nya T-banestationen Hagastaden i Stockholm, har fått Södra kajen att fundera på.

– Jag tycker att det är föredömligt att man bjuder in konstnärer att delta under processen, säger Åsa Jungnelius som specialiserat sig på platsspecifik konst kopplad till industrilandskap.

Kanalerna blir platsen för Aleksandra Stratimirovic, medan Carola Grahn ska ta sig an gatusystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!