Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun går nu ut med en gemensam uppmaning till östgötarna inför påsken: Värna äldre och andra riskgrupper, undvik onödiga resor och följ myndigheternas råd och föreskrifter.
Folkhälsomyndighetens strategi är att bromsa smittspridningen och skydda riskgrupper, för att minska antalet sjuka som är i behov av intensivvård samtidigt. Parallellt arbetar Region Östergötland intensivt med att bygga ut sin intensivvårdskapacitet.
– Vi har alla ett ansvar för att göra vad vi kan för att bromsa smittspridningen och skydda äldre och andra riskgrupper. Ju långsammare coronaviruset sprids, desto bättre förutsättningar får vården att ta hand om de östgötar som är i behov av vård, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).
Tillsammans med Stockholm och Sörmland är Östergötland den region som har flest bekräftade fall av covid-19 per capita. Vad det beror på är i dagsläget inte fastställt, men sant är att det fler testats i exempelvis vårt län, än i Stockholm. Folkhälsomyndigheten har pekat ut ett antal riskgrupper, däribland personer över 70 år, som särskilt behöver värnas.
– Det höga antalet fall i Östergötland ställer krav på en effektiv politisk samverkan, bland annat när det gäller fördelning av skyddsutrustning. Men enskilda personers beslut har också stor påverkan på virusets spridning och effekter, inte minst när det gäller att respektera besöksförbuden på våra äldreboenden, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
– Inför påskhelgen vill jag be alla Linköpingsbor att hjälpas åt att skydda våra äldre och övriga i riskgrupperna. Hur tråkigt det än är att inte få träffa nära och kära i påsk så måste vi alla göra den uppoffringen som krävs för att minska smittspridningen. Om vi alla hjälps åt med det kommer både liv räddas och sjukvården få bättre förutsättningar att klara av att ge vård till dem som insjuknar, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.
Påskuppmaning
Undvik onödiga resor, större middagar och fester.
Besök inte äldre släktingar och vänner i hemmet.
Tänk på att hålla avstånd, nys i armvecket och stanna hemma vid symtom.
Ring gärna ett extra samtal till dina nära och kära eller försökt att hitta nya kreativa sätt att upprätthålla era traditioner.
Passa på att vara ute i naturen under påsken. En promenad eller annan fysisk aktivitet är bra för hälsan.